2021 beslagtogs rekordmängden 303 ton kokain inom EU. Förra året togs 110 ton bara i Europas näst största hamn Antwerpen och preliminära siffror pekar mot ett nytt rekordår.
Lejonparten av smugglingen sker via Belgien, Nederländerna och Spanien, men även Sverige sticker ut. Sett till tilltänkta destinationsorter för kokain beslagtagen i den ecuadorianska hamnen Guayaquil kom Sverige förra året på fjärde plats.
– Vi har sett ökade beslag av kokain i hela EU, men ökningen i Sverige är exceptionell. Det visar vilken enorm tillgång det är på kokain i EU och inte minst Sverige, säger Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för inre säkerhet, som på fredagen presenterar EU:s drogbyrå EMCDDA:s årsrapport tillsammans med byråchefen Alexis Goosdeel.
Transitlandet Sverige
Under 2022 beslagtogs sammanlagt 822 kilo kokain i Sverige, en promille av de totala europeiska beslagen men tre gånger så mycket som året före. Redan nu står det klart att 2023 blir ett nytt rekordår. Bara i Helsingborgs hamn, Sveriges största mottagare av kylcontainrar från Sydamerika, beslagtogs fram till slutet av maj 867 kilo kokain.
Enligt Tullverket har Sverige blivit ett transitland för omfattande kokainsmuggling från Sydamerika. EMCDDA uppskattar värdet på den europeiska kokainmarknaden till uppemot 150 miljarder euro om året. Med smugglingen kommer, konstaterar Ylva Johansson, omfattande korruption och våldsbrottslighet.
– Skjutningarna och våldet på våra gator syns kanske som mest i Sverige, nu senast i Farsta. När våldet blir så otroligt närvarande, när barn dödas och dödar, har vi kommit till en väldigt farlig situation som påverkar tryggheten och sammanhållningen i samhället. Droghandeln är ett gift.
Det går, säger hon, att dra en rak linje från det beslagtagna kokainet i Ecuador till dödsskjutningar på svenska förortstorg likt den i Farsta förra helgen.
– Det gör det absolut, och banden är väldigt starka.
"Måste samarbeta"
Ylva Johansson har tagit initiativ till en satsning för att hjälpa medlemsländerna att täppa till säkerhetsluckor i ett försök att förebygga smuggling och korruption i hamnarna.
Det viktigaste för att stärka kampen mot den internationella organiserade brottsligheten är annars, enligt kommissionären, att underlätta polissamarbetet över gränserna.
– Smugglingen har till nästan hundra procent internationella kopplingar. Det kan vara andra EU-länder, Albanien, Colombia eller Ecuador. Det är omöjligt för ett ensamt land att vinna den här kampen. Man måste samarbeta.