Justitieministern: En mycket allvarlig händelse

En mycket allvarlig händelse som måste utvärderas. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) om upploppen i flera städer i en intervju med Ekot i Sveriges Radio. Men han vill inte kritisera polisen. Åtminstone inte nu.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill inte kritisera polisens insatser vid upploppen i flera städer. Arkivbild.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill inte kritisera polisens insatser vid upploppen i flera städer. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2022-04-16 12:46

Moderaterna anser dock att det brådskar att utvärdera Morgan Johanssons insatser och ansvar för det som sker, likväl som det finns anledning att gå igenom hur polisen hanterade läget.

– Morgan Johansson ska inte få smita undan sitt eget ansvar. Det är regeringens ansvar att de är tillräckligt många, att de har rätt verktyg, förutsättningar och lagstiftning till skydd för sig själva. Det är uppenbart att det finns brister på alla de områdena, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

"Allvarligt snett"

Något måste ha gått allvarligt snett, framhåller han, när polisbussar bränns och poliser skadas av en våldsam pöbel.

Forssell undrar varför svensk polis till exempel inte har vattenkanoner och varför lagen mot blåljussabotage, enligt Forssell, är dåligt anpassad för händelser av den aktuella typen och ger för milda straff.

Justitieministern avråder dock från att politiker sitter och bedömer polisens insatser i Örebro, Linköping och Norrköping från sidlinjen och har åsikter om att polisen borde ha gjort si eller så.

– Att sitta som skrivbordsgeneral är inget man ska ägna sig åt, säger Johansson i intervjun med Ekot.

Han säger att det är upp till polisen att sköta det operativa på fältet och ta de beslut som krävs och anses lämpliga som läget är. I efterhand är det motiverat att ha en dialog med polisen om det som skedde och om det föranleder några åtgärder. Han räknar med att det kommer att bli av de närmsta veckorna.

Ingen kritik

– Jag har ingen anledning att i dag föra fram någon som helst kritik mot polisen, säger Johansson.

– Min uppgift är att fortsätta hålla mig informerad om vad som händer men också att diskutera resurssättningen med polisen.

Morgan Johansson hävdar att Sverige inte är ensamt om att drabbas av liknande händelser. Även om han betecknar det som skett som enskilda händelser så kommer det att krävas utvärdering. Det kan handla om polisen har tillräcklig bemanning vid händelser av den aktuella typen, om de har rätt utrustning och har rätt träning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!