Kastade ner kvinna i gruvhål – döms till livstid

Den unga kvinnan överlevde ett fall på 24 meter och låg skadad i gruvhålet i ungefär ett dygn, innan hon av en slump upptäcktes och kunde räddas. Nu döms den 41-årige man som knuffade ned henne i hålet till livstids fängelse för grov våldtäkt och mordförsök.

Kvinnan hittades den 21 april 2022 i ett gruvhål i ett nedlagt gruvområde utanför Norberg.

Kvinnan hittades den 21 april 2022 i ett gruvhål i ett nedlagt gruvområde utanför Norberg.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2022-10-21 05:30

Den 22 april i år befann sig en familj i det övergivna gruvområdet utanför Norberg i Västmanland, då de hörde rop på hjälp. Ropen kom från ett djupt gruvhål, där en kvinna hittades, skadad, frysande och utan skor på fötterna.

Den unga kvinnan hade dagen innan blivit körd till området av en 41-åring man, som hon lärt känna på ett asylboende. I förundersökningen finns uppgifter om att han ska ha velat gifta sig med henne, något hon sagt bestämt nej till.

Vid gruvhålet har han först våldtagit henne, sedan knuffat ned henne i gruvhålet – ett fall på 24 meter. Därefter har han vid två tillfällen försökt stena henne med hjälp av tegelstenar.

Känt dödsångest

Under fredagen dömdes han av Västmanlands tingsrätt till livstid fängelse för grov våldtäkt och försök till mord.

"Gärningarna var planerade och mordförsöket skedde för att dölja våldtäkten. Det sammantaget med målsägandens lidande och dödsångest gör att straffvärdet av mordförsöket ligger mycket nära det som skulle ha gällt om målsäganden avlidit. Eftersom mannen även döms för grov våldtäkt har vi funnit att påföljden bör bli livstids fängelse", kommenterar rådmannen Johan Alvner domen i ett pressmeddelande.

"Extremt osannolikt"

Förutom livstids fängelse har tingsrätten beslutat att mannen ska utvisas och att han ska betala skadestånd på 500 000 kronor för kränkning och 45 000 kronor för sveda och värk till kvinnan.

"Att målsäganden hittades var extremt osannolikt och hon var vid räddningen blödande och nedkyld. Då hon räddades hade hon enligt rättsläkare inte överlevt mer än något enstaka dygn till i gruvhålet", skriver Västmanlands tingsrätt vidare.

Kvinnan har enligt tingsrätten lämnat en trovärdig berättelse där uppgifterna får stöd av den övriga bevisningen som åklagaren lämnat. 41-åringen, som nekar till brott, har däremot inte kunnat lämna någon förklaring till de dna-spår som funnits eller att hans telefoner kopplat upp i det aktuella området, skriver domstolen.

– Utifrån att min klient har nekat till alla anklagelser så är vi såklart inte nöjda med domen, utan den kommer att överklagas, säger mannens advokat Anders Ylönen.

Flygfoto över gruvhålet i Norberg, där den unga kvinnan hittades skadad i april 2022. Den 41-årige man som åtalats för grov våldtäkt och försök till mord döms till livstids fängelse.
Flygfoto över gruvhålet i Norberg, där den unga kvinnan hittades skadad i april 2022. Den 41-årige man som åtalats för grov våldtäkt och försök till mord döms till livstids fängelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!