Kebabpizzor var "exemplariskt" förhandlingsvapen

Att erbjuda kebabpizzor i utbyte mot gisslans frihet var en "exemplarisk förhandling", enligt Kriminalvårdens utredning av gisslandramat på Hällby i somras.

Gisslantagarna ville ha en helikopter att fly med, men de fick bara 20 kebabpizzor. Kriminalvården kallar detta för en "exemplarisk förhandling" av sina utbildade förhandlare. Arkivbild.

Gisslantagarna ville ha en helikopter att fly med, men de fick bara 20 kebabpizzor. Kriminalvården kallar detta för en "exemplarisk förhandling" av sina utbildade förhandlare. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott2021-11-03 20:50

Två morddömda fångar på högsäkerhetsanstalten Hällby utanför Eskilstuna beväpnade sig den 21 juli med rakblad och tog två kriminalvårdare som gisslan. Barrikaderade i ett vaktrum krävde de att få kläder, pengar och pizzor samt tillgång till en helikopter att fly med. Men de fick bara 20 kebabpizzor.

Detta sedan två av kriminalvårdens utbildade förhandlare kommit in i bilden. Efter pizzaleveransen släpptes en i gisslan i utbyte mot pizzorna och några timmar senare släpptes den andra vårdaren. Gisslandramat hade då pågått i cirka nio timmar.

"Inte förhandlingsbar"

Kriminalvården är nu klar med sin så kallade incidentutredning och kallar i ett pressmeddelande förhandlarnas insats för en "exemplarisk förhandling".

"Mat och dryck är förhandlingsbart. Men intagnas frihet är inte förhandlingsbar, som intagen i fängelse kommer man inte ut. Att förhandla med pizzor i utbyte mot kriminalvårdarnas frihet blir ett bra medel att också köpa sig tid", säger Jonas Lexell, säkerhetsexpert och ansvarig för förhandlingsmetodik inom Kriminalvården, i pressmeddelandet.

Utredningen har bland annat gått igenom 31 timmar rörligt bildmaterial och flera personer har intervjuats. Enligt utredarna finns inte någon entydig förklaring till att fångarna bestämde sig för att ta gisslan och försöka bli frisläppta. Men de pekar på att bland annat överbeläggning, brist på sysselsättning för intagna, hårt klimat, personalens bemötande och utbrett missnöje bland intagna kan ha spelat in.

"Orimligt att förbjuda"

Utredarna anser också att det är svårt, trots att rutiner efterlevs, att fullt ut skydda sig mot allvarliga incidenter om någon fånge har intentionen att begå grova brott.

"Det är orimligt att förbjuda eller skala bort allt som kan användas till att göra tillhyggen av för att skada eller hota medintagna eller personal. Den kriminalvården skulle bara bli förvaring", säger säkerhetsdirektör Kenneth Holm enligt pressmeddelandet.

De båda gisslantagarna är åtalade för människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman. Rättegången vid Eskilstuna tingsrätt inleds på torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!