Klasskompis efter mordet: "Det är så tragiskt"

En man i 20-årsåldern sköts till döds utanför sin gymnasieskola i Eskilstuna under torsdagen. –Det är så tragiskt, i stället för att han ska ta studenten så lägger vi blommor på hans grav, det är helt sjukt, säger en klasskompis till mannen.

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl utanför sin gymnasieskola i Eskilstuna på torsdagen. "Hans närvaro betydde mycket för alla", säger mannens klasskompis till TT.

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl utanför sin gymnasieskola i Eskilstuna på torsdagen. "Hans närvaro betydde mycket för alla", säger mannens klasskompis till TT.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott2023-04-07 10:55

Den unga kvinnan har tagit sig till mordplatsen utanför gymnasieskolan på fredagen för att lägga ned blommor och tända ljus.

– Han var helt underbar, han var klassens clown. Han gjorde hela klassen, hans närvaro betydde mycket för alla, säger hon om mannen som mördades under torsdagen.

Enligt polisen hade mannen kända kopplingar till kriminella nätverk och det finns inget som tyder på någon koppling till själva skolmiljön.

Klasskompisen som TT talar med kände inte till att mannen hade kopplingar till kriminella gäng och är förvånad över att han blivit skjuten.

– - Jag trodde aldrig att det här skulle hända honom.

Rekryterar yngre

Hon är dock orolig för att kriminella gäng rekryterar allt yngre personer.

– Ja det är klart, straffen blir värre för dem som är 18 och 20 så de går ännu längre ner, och tar 13–14-åringar, säger kvinnan.

Eskilstuna har drabbats av ett stort antal skjutningar. Torsdagens är den tredje i år och förra året skedde 31 skjutningar i staden.

– Det är sjukt att man inte kan lösa de här problemen, det kommer bli fler och fler. Han är varken den första eller sista som det slutar så här för, säger kvinnan.

Kommunen har satt i gång flera insatser för att möta Eskilstunabornas tankar och känslor efter mordet.

Posom på plats

En av grupperna som befinner sig på mordplatsen, och som också har aktiverat sin stödtelefon, är gruppen för psykosocialt omhändertagande (Posom).

– Vi befinner oss vid avspärrningarna och rör oss i området runt omkring där, berättar Ann-Louise Bergquist, som sitter i ledningen för gruppen.

Stödtelefonen öppnade redan vid 10-tiden men hade vid 11-tiden inte tagit emot så många samtal.

– Nej, inte som jag har hört, det är relativt nytt och vi tror också att människor söker upp oss där vi är, förklarar Ann-Louise Bergquist.

Förutom Posomgruppen kommer det mobila teamet från Trygga Unga vara i tjänst under fredagseftermiddagen och kvällen och flera av fritidsgårdarna i Eskilstuna håller även öppet.

Parkeringen utanför Rekarnegymnasiet i Eskilstuna där en man i 20-årsåldern sköts till döds på torsdagen.
Parkeringen utanför Rekarnegymnasiet i Eskilstuna där en man i 20-årsåldern sköts till döds på torsdagen.
Fakta: Posom

Posom står för Psykiskt- och socialt omhändertagande. Posom-grupper ska finnas inom alla Sveriges kommuner.

Gruppernas sammansättning kan se olika ut, men det är vanligt att representanter från kommunledning, socialförvaltning, skolan, hemsjukvården och kyrkan ingår.

Gruppens uppgift är att bland annat:

Förstärka samhällets förmåga att förebygga och hantera katastrofer och stora olyckor.
Bistå och stödja enskilda medlemmar vid särskild krishändelse.
Bedriva utbildning och rådgivning inom krishantering.

Källa: Posom.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!