Kokain på väg mot Skåne stoppades i Ecuador

Tonvis med kokain kan ha varit på väg mot hamnen i Helsingborg, men stoppats redan i Ecuador. Totalt kan det handla om tre ton kokain lastat i banancontainrar, rapporterar HD/Sydsvenskan.

Ecuadoriansk polis har stoppat kokainsmuggling i bananbåtar som i tre fall kan ha varit på väg till Helsingborg. Arkivbild.

Ecuadoriansk polis har stoppat kokainsmuggling i bananbåtar som i tre fall kan ha varit på väg till Helsingborg. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson/TT

Brott2022-09-28 12:52

Beslagen har gjorts av narkotikapolis i Ecuador vid tre olika tillfällen, det senaste i augusti.

Det största av dessa beslag gjordes i april, då 2,4 ton kokain hittades i bananlådor, som först skulle föras till Bremerhaven i Tyskland och därefter möjligen till Helsingborg. Enligt den svenska tullens underrättelsetjänst råder det dock osäkerhet om detta parti faktiskt var på väg till Helsingborg.

– Vi bedömer det som 50/50 att det skulle av i Tyskland eller gå vidare till Helsingborg. Det ärendet är så klart av mycket stort intresse för oss, säger Johan Arvidsson, chef för för tullens underrättelseenhet i södra Sverige, till tidningen.

De två andra beslagen visade på en smugglingsmetod som den svenska tullen inte sett tidigare – narkotikan var gömd under containergolv. För att komma åt den behövde ecuadoriansk polis skruva loss golven. Det ena av dessa beslag gjordes i en båt som skulle gå direkt till Helsingborg. Även det andra beslaget hade enligt tullens bedömning Helsingborg som slutdestination.

Några svenska förundersökningar pågår inte kring smugglingsförsöken och det finns inga i Sverige som är misstänkta för inblandning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!