Köpte vinkyl för grundskolans pengar – döms

De tre männen beställde en grill, en espressomaskin och en vinkyl, men lät en grundskola i Malmö stå för notan. Nu döms en rektor och två lärare till villkorlig dom för att ha lurat kommunen på över 125 000 kronor.

Tre anställda vid en grundskola i Malmö köpte in bland annat en vinkyl för kommunens pengar. Nu döms de tre till villkorlig dom. Arkivbild.

Tre anställda vid en grundskola i Malmö köpte in bland annat en vinkyl för kommunens pengar. Nu döms de tre till villkorlig dom. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Brott2021-11-26 14:29

Det var en tjänsteman på Malmö stads grundskoleförvaltning som hösten 2017 vid en inventering av den aktuella skolans stöldbegärliga egendom märkte att en stor mängd inventarier som köpts in helt enkelt inte fanns på skolan.

Vid en husrannsakan hos tre anställda hittades dock varorna som hade beställts till grundskolan. Bland annat rörde det sig om flera barstolar, en Fenderbas, en espressomaskin, en grill och en vinkyl.

Kompensation för övertid?

Nu döms en av de anställda – som vid tidpunkten var skolans rektor – till villkorlig dom för 25 fall av grov trolöshet mot huvudman. De två andra männen, som var lärare, döms för medhjälp till samma brott och även där blir påföljden villkorlig dom.

Enligt domen från Malmö tingsrätt är det uppenbart att detta inte är varor som en grundskola har något behov av för att driva sin verksamhet, men att "privatpersonen mycket väl kan tänkas ha nytta eller nöje av den typen av varor".

De två lärarna som döms för medhjälp har i mer eller mindre omfattning bekräftat att varorna köpts in för personligt bruk, men uppger att det har handlat om kompensation för arbete med lärarkandidater eller för övertidsarbete och att detta har godkänts av rektorn.

Har slutat på skolan

Detta förnekar rektorn. Han hävdar att alla varor som omfattas av åtalet har köpts in för att användas i grundskolans verksamhet, men den förklaringen köper inte tingsrätten. Han döms även till att betala runt 125 000 kronor i skadestånd till Malmö stad, varav en del ska betalas solidariskt av de två andra männen.

De tre männen tvingades säga upp sig från skolan när brotten upptäcktes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!