Enligt branschorganisationen Svensk försäkring betalade försäkringsbolagen i fjol ut totalt drygt en miljard kronor i ersättning för stöld och inbrott i motorfordon.
Trots att stölder av hela bilar minskar är det nytt rekord.
Stölder av tekniskt avancerade delar i nyare bilar har bidragit till försäkringsbolagens höga kostnader. Katalysatorer är särskilt stöldbegärliga, och har enligt If ökat med över 10 000 procent på fyra år. De innehåller ädelmetaller som kan säljas vidare till ett högt pris.
"Brist på reservdelar"
"Vi har efter en tid av oroligheter i världen sett att priserna har gått upp på reparationer och på reservdelar. Samtidigt ser vi att det är brist på många reservdelar, som katalysatorer. Detta i sig leder till ökad brottslighet", säger Ann Hassel Tano .
Enligt henne kan internationella ligor till stor del beskyllas för de ökade kostnaderna, med stöd av en rapport som bolaget tagit fram.
Sverige attraktivt
"Sverige har etablerats som en attraktiv marknad för de internationella brottsnätverken. De kan i stort sett härja fritt och lämna landet med stöldgods. 90 procent av allt stöldgods lämnar Sverige och går österut. Detta måste få ett stopp", säger Ann Hassel Tano.
Slutsatsen i If:s rapport – Bilbrottsbarometern 2023 – är att gränsbevakningen i Sverige behöver förstärkas för att bilinbrott och bilstölder ska minska.
"Ett första steg är att kriminalisera utförsel av stöldgods och att utöka gränsmyndigheternas samordning för att sätta stopp för denna brottslighet. Både polisen och tullen behöver få fler resurser och ett utökat mandat", säger Hassel Tano.