Kravet på Arvika: Betala skadeståndet

Värmlands tingsrätt har gjort fel – igen, hävdar Stefan Liliebäck, advokat i det uppmärksammade efterspelet om fyraårige Kevins död i Arvika 1998. Därmed kan kommunen nu tvingas betala tre miljoner kronor i skadestånd, uppger lokala medier.

Robin Dahlén och advokaten Stefan Liliebäck. Arkivbild.

Robin Dahlén och advokaten Stefan Liliebäck. Arkivbild.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Brott2022-11-18 15:10

Värmlands tingsrätt kom för en månad sedan med en så kallad tredskodom där Robin Dahlén, en av de båda bröderna som felaktigt anklagades för dödsfallet för 24 år sedan, tilldömdes tre miljoner kronor i skadestånd.

Rätten hade dock missat ett svar från kommunen och drog därför några timmar senare tillbaka domen.

Men advokat Stefan Liliebäck anser nu att tingsrättens återkallande inte gjordes på rätt sätt. Därför har domen vunnit laga kraft, hävdar han.

Enligt Liliebäck är Arvika kommun därmed trots allt skyldig att betala ut nästan tre miljoner kronor till Robin Dahlén.

Helt avslutat lär ärendet dock inte vara.

– Jag tror att tingsrätten går på min linje och fastställer tredskodomen. Sedan föreställer jag mig att kommunen vill överklaga ett sådant beslut, säger Liliebäck till Värmlands Folkblad.

Bakgrund: Kevins död

Den fyraårige pojken Kevin hittades död vid en strand i Arvika 1998. Händelsen blev mycket uppmärksammad.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, blev misstänkta för att ha dödat honom.

Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga.

Misstankarna prövades dock aldrig i domstol.

Nästan 20 år efter Kevins död öppnades utredningen igen, med en ny åklagare, efter granskningar som SVT och Dagens Nyheter gjort.

Chefsåklagare Niclas Wargren underkände då den första polisutredningen. Bevisen höll inte. Kevins död kan ha varit en olycka. Wargren var mycket kritisk till de många och långa förhören med de två små bröderna.

I mars i år gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel. Ersättningen gavs ex gratia ("av nåd").

I somras lämnade Robin Dahlén in en stämning och krävde skadestånd från kommunen för flera brister i socialtjänstens agerande 1998. Kommunen nekar till kraven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!