Kritiserad advokat utreds för brott

Åklagare har inlett en förundersökning mot en advokat som anklagats för fusk kring kostnadsräkningar, rapporterar Aftonbladet.

En advokat utreds för brott. Arkivbild.

En advokat utreds för brott. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott2022-02-18 15:47

– Jag har inlett en förundersökning om bedrägeri då det finns anledning att anta att ett brott har begåtts, säger Martin Claesson, åklagare i Göteborg, till tidningen.

Advokaten det gäller har bara varit verksam under ett fåtal år men hör redan till de bäst betalade brottmålsadvokaterna i landet.

Enligt en kartläggning som Aftonbladet gjort har advokaten begärt felaktiga ersättningar från domstolar, genom att bland annat fakturera för samma tider i flera olika mål. Han har också påstått att han närvarat vid polisförhör som han inte varit på.

I början av februari rapporterade Expressen om att samme advokat stoppats från att verka som försvarare vid Örebro tingsrätt. Även det beslutet grundade sig på otydliga uppgifter kring kostnadsräkningar.

Man hänvisade även till andra ärenden där allvarlig kritik riktats mot advokaten, bland annat då "han visat sådan oskicklighet och sådant oförstånd " att Stockholms tingsrätt förra våren avvisade honom som ombud i ett mål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!