Krypterade telefoner såldes till gängkriminella

Ett svenskt företag har sålt krypterade telefoner som senare använts i samband med flera uppmärksammade mord, rapporterar Göteborgs-Posten. Telefonerna har i flera fall tömts på distans efter att polisen tagit dem i beslag.

Krypterade telefoner har de senaste åren figurerat i en rad rättsfall. Arkivbild.

Krypterade telefoner har de senaste åren figurerat i en rad rättsfall. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-03-16 13:22

Den krypterade telefonen Ghost har upptäckts i samband med flera utredningar om grova brott de senaste åren, uppger Göteborgs-Posten.

Tidningen har hittat ett 20-tal rättsfall, bland annat det uppmärksammade mordet på en tolvårig flicka i Botkyrka 2020 och en 33-årig man som mördades i Gamlestaden i Göteborg samma år.

I flera fall har de krypterade telefonerna raderats på distans efter att de tagits i beslag av polisen, vilket gjort att utredarna inte lyckats få ut någon information ur mobilerna.

Ett svenskt företag har tidigare marknadsfört och sålt telefonerna, men har senare stängt ner sin hemsida.

Enligt Stefan Lind, en av åklagarna i Gamlestadsfallet, kan de som rensat telefonerna ha gjort sig skyldiga till brott. Han öppnar dock för att det kan behövas en förändring i lagstiftningen.

– Skyddande av brottsling finns ju, men då ska man kunna säga att det här har du vetat om, därför har du hjälpt till med det eller skyddat en brottsling, säger Lind till GP.

– Men det är klart det finns små öppningar, det gör det, och det är inte omöjligt att vi kanske ska få upp det här till en mer generell diskussion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!