"Kurdiska räven" misstänks ha beordrat trippeldåd

En gängkriminell 20-åring misstänks ha beordrat barn att mörda på uppdrag av den så kallade "kurdiska räven". Nu har rättegången inletts mot sammanlagt sex personer åtalade för försök och anstiftan till flera mord under tre dagar i januari.

Teckning på två av de åtalade ungdomarna och deras advokater samt säkerhetsvakter i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt. Sex personer åtalas för grova brott kopplade till den våldsvåg som skakat Stockholm sedan julhelgen.

Teckning på två av de åtalade ungdomarna och deras advokater samt säkerhetsvakter i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt. Sex personer åtalas för grova brott kopplade till den våldsvåg som skakat Stockholm sedan julhelgen.

Foto: Anna-Lena Lindqvis /TT

Brott2023-05-17 12:51

Ett mord i Rinkeby på juldagen utlöste de senaste månadernas blodiga våldsvåg mellan kriminella nätverk i Stockholmsområdet. I perioder har skjutningar och sprängningar skett dagligen.

På onsdagen inleddes en rättegång i Attunda tingsrätt som ger inblick i hur det såg ut när konflikten rasade som värst. Totalt rör det sig om tre åtal, tätt sammanflätade och innefattande samma personer, motiv och bevisning, som prövas i ett gemensamt mål.

Åtalen, väckta av åklagartrion Karin Hammar, Lisa dos Santos och Ulrika Rosén, avser bland annat anstiftan, förberedelse och försök till mord samt grovt vapenbrott i södra Stockholm under tre dagar i slutet av januari.

Barn anlitades

I centrum står en 20-årig man som misstänks ha gett uppdrag till yngre utförare, varav majoriteten varit 15 år eller yngre. "Lös en unge bara", skrev han i en krypterad chatt med en annan person inför ett planerat mord. Mannen uppges i sin tur ha agerat på uppdrag av den så kallade "kurdiska räven", en av gängledarna som pekats ut som drivande bakom våldsvågen.

– De här gärningarna är härledbara till den konfliktsida som knyts till den "kurdiska räven", säger Lisa dos Santos under sin sakframställan.

Sammanlagt sex personer, varav två 15-åriga pojkar, står åtalade. Ytterligare tre pojkar är medmisstänkta, men åtalas inte eftersom de var under 15 år vid tiden för brotten. Alla fem har enligt åklagarsidan anlitats för att utföra grova våldsdåd.

Den 20 januari misstänks två av pojkarna, då under 15 år, ha filmat sig själva när de avlossade 15 skott med automatvapen mot en lägenhetsdörr i Fruängen.

Den 21 januari misstänks de två åtalade 15-åringarna ha släppts av i Enskededalen i södra Stockholm beväpnade med ett automatvapen. Uppdraget: att döda någon som såg ut att tillhöra ett rivaliserande kriminellt nätverk med bas i området. När de fick syn på en ung man som de tyckte stämde in på signalementet öppnade de eld. Offret, som saknade koppling till kriminalitet, undkom kulorna.

Krypterade chattar

Den 22 januari tros ytterligare en pojke under 15 år ha försetts med en pistol och körts till Skarpnäck i syfte att skjuta någon. Dådet avbröts efter att pojken stoppats av en polispatrull.

I samtliga fall misstänks den huvudåtalade 20-åringen ha instruerat skyttarna och försett dem med vapen. Både han och pojkarna har koppling till Jordbro, där 20-åringen pekas ut som en ledande figur i ett kriminellt nätverk lierat med den "kurdiska räven".

Under rättegången visades en bild där 20-åringen poserar i en guldring föreställande en räv, som enligt åklagarna visar att man ingår i "rävens" nätverk.

Bevisningen i målet utgörs bland annat av krypterade chattar. När 20-åringen greps den 22 januari höll han i tre mobiltelefoner som innehöll chattar där han under alias "Louise Gucci", enligt åklagarna, instruerade skyttarna.

Fler åtal väntar

En av dem, en då 14-årig pojke, har i förhör uppgett att han tänkte använda pengarna han skulle få som betalning till att gå på bio med sina kompisar.

I slutet av april dömdes två tonårspojkar för skjutningar mot två lägenheter i Gubbängen den 28 december i fjol. Domen var den första efter våldsvågen som inleddes i Stockholm under julhelgen.

Över 15 ytterligare åtal gällande grov våldsbrottslighet kopplad till våldsvågen kommer enligt Stockholmspolisen att väckas inom en månad.

Den huvudåtalade 20-åringen med advokaten Anton Strand (höger) i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. Mannen misstänks ha beordrat flera minderåriga pojkar att begå mord på uppdrag av den "kurdiska räven".
Den huvudåtalade 20-åringen med advokaten Anton Strand (höger) i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. Mannen misstänks ha beordrat flera minderåriga pojkar att begå mord på uppdrag av den "kurdiska räven".
Fakta: Åtalspunkterna och de åtalade

Målet omfattar tre åtal som enligt åklagarna avser tre mordplaner tänkta att utföras den 20, 21 och 22 januari i år.

De åtalade är två 20-åringar (däribland den huvudåtalade), två 18-åringar och två 15-åringar. Ytterligare tre pojkar är medmisstänkta, men ingår inte i åtalet då de var under 15 år när brotten begicks.

20 januari: Anstiftan till försök till mord och anstiftan till grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen åtalas för att ha förmått två pojkar under 15 år att avlossa ett stort antal skott med automatvapen mot en lägenhetsdörr i Fruängen. I bostaden befann sig flera personer, däribland barn. Dådet filmades.

21 januari: Försök till mord och grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen, en 18-åring och de två medåtalade 15-åringarna åtalas för att i samförstånd ha försökt döda en ung man i Enskededalen i södra Stockholm.

22 januari: Förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen, ytterligare en 20-åring och en 18-åring åtalas för förberedelse till mord, och de två sistnämnda även för grovt vapenbrott, för ett planerat mord på en person i Skarpnäck. Utföraren var en pojke under 15 år som stoppades av polis innan han hann utföra dådet.

Åtalen i målet väcktes av åklagare Lisa Dos Santos, Ulrika Rosén och Karin Hammar vid Södertörns tingsrätt. Den första rättegångsdagen flyttades till en säkerhetssal i Attunda tingsrätt. Därefter fortsätter förhandlingen i Stockholms tingsrätt. Rättegången väntas pågå till den 8 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!