Kvinna får fängelse för dråp på sin bror

Enligt kvinnan ville hennes autistiske bror dö. Tingsrätten anser dock att han inte förstod följderna av att ta tabletterna som hon ställt fram. Därför döms kvinnan, som är i 50-årsåldern, till sex års fängelse för dråp.

Jönköpings tingsrätt dömer en kvinna för dråp på sin bror. Arkivbild.

Jönköpings tingsrätt dömer en kvinna för dråp på sin bror. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2022-03-04 06:00

Dödsfallet inträffade i mannens bostad i Gislaveds kommun i november i fjol. Flera närstående var där, bland annat den åtalade kvinnan.

Hon förnekar brott och säger att brodern, som var autistisk, själv ville dö. Hon gav honom möjligheten genom att ställa fram en mugg med en dödlig dos tabletter, som mannen sedan svalde.

– Jag har hjälpt och möjliggjort det här för honom, sade hon under rättegången, enligt P4 Jönköping.

"Förstod inte"

Åklagaren och nu även Jönköpings tingsrätt anser dock att brodern inte förstod följderna av att ta tabletterna.

Enligt tingsrätten har "kvinnan dödat sin bror genom att förmå honom att ta en dödlig dos tabletter och utnyttja att hans tillstånd var sådant att han inte förstod följderna av intaget", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Åklagaren ville i första hand att kvinnan skulle dömas till fängelse i 12 till 14 år för mord, i andra hand att hon skulle dömas för uppmaning till självmord.

Inget "barmhärtighetsmord"

Jönköpings tingsrätt ser dock förmildrande omständigheter i att kvinnan ville undvika att brodern skulle bli inlåst eller tvångsomhändertagen. Därför döms hon för dråp.

"Även om gärningen föranletts av viss medkänsla finns det enligt tingsrätten inte utrymme att jämföra den med ett så kallat barmhärtighetsmord. Det har därför inte funnits skäl att döma till lindrigare straff än vad som är föreskrivet för dråp", säger rådmannen Amanda Rörby i pressmeddelandet.

Kvinnans advokat Kjell-Åke Lundin hade på fredagseftermiddagen ännu inte hunnit diskutera domen med sin klient.

– Jag har läst domen, men vill prata med henne först innan jag lämnar några kommentarer om den, säger han till TT.

Rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig åldersuppgift om den dömda kvinnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!