Kvinna hittades i gruvhål – man anhållen

En man har anhållits för försök till mord och våldtäkt efter att en kvinna hittats och räddats ur ett djupt gruvhål i Norberg i Västmanland.

En kvinna hittades i fredags i ett djupt gruvhål i Norberg. Nu har en man anhållits.

En kvinna hittades i fredags i ett djupt gruvhål i Norberg. Nu har en man anhållits.

Foto: Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral JRCC

Brott2022-04-25 10:09

Mannen är anhållen på sannolika skäl, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Av hänsyn till utredningen kan jag inte lämna ytterligare information om ärendet", säger förundersökningsledare Ann-Sofie Trossing i pressmeddelandet.

Hur mannen ställer sig till misstankarna är oklart.

– Jag har inte talat med min klient än, förhoppningsvis kommer det att hållas ett förhör senare i dag (måndag), säger mannens försvarsadvokat Maria Wilhelmsson till TT.

Kvinna på botten

Räddningstjänsten larmades vid 17.15 på fredagen av en man som hörde rop från ett gruvhål.

Räddningspersonalen som kom till platsen inledde sitt arbete genom att bekräfta att det befann sig en kvinna nere i det cirka 25 meter djupa gruvhålet.

– Till slut, efter många om och men, kunde jag se att det faktiskt ligger en person där nere. Inte rakt ner i hålet, men det finns som en ficka in kan man säga och där ligger hon, säger räddningsledaren Svante Nordström på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund till P4 Västmanland.

Förtegen polis

En räddningshelikopter från Sjöfartsverket användes för att få upp kvinnan. Hon fördes sedan med helikopter till sjukhus. Hon var då vid medvetande, men hade kraftiga smärtor.

Det är oklart hur länge kvinnan var fast i gruvhålet. Såväl polis som åklagare är förtegna när det gäller omständigheterna kring händelsen. De vill inte heller uppge hur gamla de inblandade personerna är eller vad som ledde fram till gripandet av mannen.

– Det pågår en utredning, förhör och så, vi vill inte föregripa det. Man kan inte gå ut med mer innan man vet saker och ting säkert, säger Helena Ekstrand vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!