Kvinna ihjälhuggen med yxa – sonen frias

En man som åtalats för att ha mördat sin mamma i Växjö för tolv år sedan frias av Växjö tingsrätt. Polisen har använt sig av infiltratörer för att förmå mannen att berätta om mordet, men domstolen anser inte att bevisningen håller.

Den 35-årige mannen åtalades i Växjö tingsrätt i oktober för att ha mördat sin mamma 2011. Arkivbild.

Den 35-årige mannen åtalades i Växjö tingsrätt i oktober för att ha mördat sin mamma 2011. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-11-27 14:06

Det var i mars 2011 som en 58-årig kvinna hittades död i garaget vid familjens villa i Växjö. Hon hade utsatts för minst 25 hugg med en yxa.

Åtalet har framför allt byggts på indicier. Växjö tingsrätt har invändningar mot den tekniska bevisningen, som inte anses binda den 35-årige sonen till brottet, och har efter en sammanvägning kommit fram till att mordåtalet inte är styrkt.

"Gärningsmannen borde utifrån hur yxan använts ha fått blod på sig. Den tekniska utredningen tyder inte på att dusch, handfat eller liknande har använts. Det har inte återfunnits blod på den tilltalades kläder eller i dennes bil eller bostad", säger chefsrådman Daniel Haraldsson i ett pressmeddelande.

Ytterligare en person var i bostaden i samband med att kvinnan mördades och domstolen menar att det inte heller kan uteslutas att någon okänd person skulle ha kunnat vara där.

Det som den åtalade berättat för polisinfiltratörer tyder visserligen på att han kan ha haft egen kunskap om mordet, men själv har han förklarat sina uttalanden med att han bara spekulerat utifrån fakta som kom fram i samband med mordet 2011.

Emma Berge, åklagare, säger till TT att hon kommer överklaga domen.

– Ja. det är viktigt att hovrätten får pröva det här materialet, säger hon och fortsätter:

– Jag uppfattar domen som att de på ett sätt säger att det är den misstänkta – men att åklagaren inte uppfyllt beviskravet, att det inte är tillräckligt. Då får jag fundera på om det är något ytterligare jag kan åberopa som bevisning för att komma fram till så att det blir ställt utom rimligt tvivel.

Mannen döms däremot till två månaders fängelse för två andra brott, dels sexuellt ofredande och dels utpressning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!