Kvinna överfölls av förrymd psykpatient

En kvinna överfölls i sin trädgård i Botkyrka på söndagskvällen. Nu misstänks en man i 25-årsåldern, som strax innan rymt från en psykiatrisk avdelning i Huddinge, för mordförsöket.

Polisen larmades om händelsen vid 19.30 på söndagen. Arkivbild.

Polisen larmades om händelsen vid 19.30 på söndagen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-11-22 07:29

En kvinna i 50-årsåldern vårdas på sjukhus med allvarliga skador efter att ha blivit slagen och utsatt för strypförsök i Tullinge i Botkyrka kommun under söndagskvällen. En man i 25-årsåldern är anhållen misstänkt för mordförsök.

– De hade ingen relation till varandra. Det är en otäck historia, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Den misstänkte mannen kunde enligt polisen hållas fast av kvinnans anhöriga till dess att polisen anlände till platsen.

Hade rymt

Polisen uppger att mannen vårdades på en sluten psykiatrisk avdelning, men rymde på söndagen under utevistelse med personal.

– Vid gripandet framgick det att han hade rymt under en promenad vid sjukhuset i Huddinge där han var intagen, säger Ola Österling.

Av okänd anledning larmades aldrig polisen om rymningen, som skedde tidigare under söndagen.

– Vi hade ingen vetskap om att den här rymningen hade ägt rum, säger Ola Österling.

Kvinnan var vaken och kunde förhöras till sjukhus. Polisen har genomfört en teknisk undersökning av brottsplatsen och ska förhöra vittnen.

"Olyckligt det som skett"

Stockholms läns sjukvårdsområde bekräftade strax före lunchtid på måndagen att en patient avvikit vid 19-tiden på söndagen. Det handlar om en person som var inlagd enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

“Vi kan bekräfta att en av våra patienter vid Psykiatri Sydväst avvek under en ledsagad promenad på sjukhusområdet. Det är mycket olyckligt det som skett. Patienten var inte bedömd som akut våldsbenägen”, skriver Jessica Fremnell vid presstjänsten i ett mejl till TT.

Enligt rutinerna söktes den försvunna patienten av personal.

“Kort därefter kontaktades mottagningen av polis att de gripit patienten. Enligt vad vi kan se har personalen följt gällande rutiner. Nu utreder vi vad som hänt, vidtar nödvändiga åtgärder efter vi är klara med interna utredningen", skriver Jessica Fremnell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!