Kvinnan och barnet har lämnat sjukhuset

Den kvinna och pojke som skottskadades i Årby i Eskilstuna har båda kunnat lämna sjukhuset. Polisens utredning pågår – och gärningspersonen misstänks ha agerat ensam. –Med stor säkerhet var kvinnan och barnet inte den direkta måltavlan, säger Mikael Backman, polisområdeschef.

Polis på plats i stadsdelen Årby i Eskilstuna där en kvinna och ett barn skottskadades på fredagskvällen.

Polis på plats i stadsdelen Årby i Eskilstuna där en kvinna och ett barn skottskadades på fredagskvällen.

Foto: Per Karlsson/TT

Brott2022-08-27 01:25

Polisen har jobbat intensivt med ärendet under det gångna dygnet. Under lördagseftermiddagen hade ännu ingen person gripits för händelsen.

Den skottskadade kvinnan och barnet hade under lördagen båda lämnat sjukhuset.

– Barnet lämnade redan i går och kvinnan kunde lämna i dag på eftermiddagen. Vi vet att de sannolikt inte var måltavlor och att skjutningen sannolikt skett i en kriminell miljö. Vi vet inte vem som var måltavla och vi har ingen skälig misstänkt, säger Christoffer Bohman, utredningschef vid polisen.

"Avlossar ett antal skott"

Mikael Backman, polisområdeschef, utvecklar det polisen känner till om händelseförloppet.

– Det vi kan se är att det förmodligen är en gärningsman som tar sig in i området och avlossar ett antal skott i riktning mot en punkt där de här ytterst olycksaliga omständigheterna inträffar, där tredje man kom till skada, säger han.

TT: Finns det fler målsägande än de här två?

– Sannolikt. Jag har inte räknat in hur många brottsoffer som är berörda. Men det finns människor som rört sig i området och som på olika sätt fått men, säger Mikael Backman.

– Det som är allvarligt i sammanhanget är att kulor kan rikoschettera och träffa människor i närheten. Det skulle jag vilja säga är mest allvarligt med händelsen. Helt oskyldiga människor har skadats och riskerats att skadas.

Händelsen rubriceras som försök till mord samt grovt vapenbrott.

Inträffade vid lekplats

Det var vid 19-tiden på fredagskvällen som händelsen inträffade, i närheten av en lekplats i ett bostadsområde i Årby, Eskilstuna.

Flera personer befann sig i närheten av lekplatsen i samband med skottlossningen. En av dessa var Susanne Astfeldt, som bott i Årby i över 30 år. Hon var ute på sin sista promenad med hunden för kvällen när hon möttes av tumult.

– Jag såg en pappa bära det här barnet som skadades. Det var då det sprack för mig. Då vart jag förbannad.

TT: Vad var det som sprack?

– Ja, det här med att barn blir involverade. Plus hans mamma. Då är det någonting som inte funkar som det ska, när oskyldiga blir offer. Då kokar det över för mig. Nu är det nog, säger Susanne Astfeldt.

TT: Känner du att du kan bo kvar?

– Du, de ska inte vinna över mig om du tror det. Jag ska bo kvar så länge jag får bo kvar där, innan de vill in i min lägenhet och riva den. Mig får de inte därifrån.

Skottlossningen inträffade vid en lekplats.
Skottlossningen inträffade vid en lekplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!