Lång väg få Majid utlämnad till Sverige

Uppgifterna om att gängledaren Rawa Majid, även kallad "Kurdiska räven", gripits i Iran har fortfarande inte bekräftats. Men om det visar sig att Majid befinner sig i Iran är vägen att få honom till Sverige långt ifrån spikrak.

Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI). Arkivbild.

Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI). Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2023-10-09 12:29

Enligt SVT ska Rawa Majid ha gripits när han tog sig över gränsen till Iran. Gripandet ska ha skett i samband med en kontroll och enligt SVT:s uppgifter hade ledaren för Foxtrotnätverket falska id-handlingar.

Det finns många om och men kring hur Iran kommer att agera på detta, enligt Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Förs troligen till Turkiet

TT: Vad gör Iran med en person som tar sig över gränsen med falska handlingar?

– Det är spekulation från min sida, men jag skulle säga att det finns två huvudspår. Det ena är att de misstänker att han försöker ta sig in i landet för att ägna sig åt någon typ av brottslig verksamhet. Då behåller man kanske honom tills man har rett ut det, säger Rouzbeh Parsi.

– Det andra alternativet är att man bara ser honom som någon som försöker fly från någonting och försöker ta sig in i landet illegalt. Då borde väl det logiska vara, som i många andra länder, att man skickar tillbaka honom därifrån han kom, vilket i det här fallet troligtvis är Turkiet.

TT: Skulle Rawa Majid kunna utlämnas till Sverige? Trots hans turkiska medborgarskap?

Enligt Parsi är det mest troliga att Majid skickas tillbaka till Turkiet, om han är medborgare där.

– Såvida inte Sverige gör en framställan och säger: vi vill ha honom. Men eftersom vi inte har ett utlämningsavtal med Iran, så vitt jag vet, så är det inte heller så enkelt.

Majid inte känd i Iran

TT: Har Iran koll på vem Rawa Majid är?

– Det är svårt att veta, men jag misstänker att de inte har så noggrann koll. Sen är det mycket möjligt att om man gör en sökning på honom att något poppar upp och då är frågan om man tycker att det här är ett kort man kan spela mot Sverige eller om man skickar tillbaka honom till Turkiet.

Hur angelägna Sverige är på att få tillbaka Majid spelar också roll för Iran, enligt Parsi.

– Då blir det mer intressant för dem.

TT: Skulle Iran kunna tänka sig att släppa en person till Sverige utan något i gengäld?

– Rawa Majid är intressant för dem om det finns politiska växlar att dra gällande Sverige, men han är inte intressant för Iran självt. Där skulle man behöva se om det finns ett "track record" med Iran när det gäller vanliga kriminella fall och om man har något samarbete där.

Om ett sådant samarbete finns eller har funnits skulle Majid möjligtvis kunna lämnas ut "rakt av", såvida inte Turkiet vill ha honom, menar Parsi.

– Men om det inte finns ett "track record" av den typen då finns det en risk att det här fastnar i den komplicerade relation som de båda länderna har till varandra.

TT: Vad finns det för skillnad mellan Rawa Majid och andra svenskar fängslade i Iran, exempelvis Ahmadreza Djalali och Johan Floderus?

– Rawa Majid är inte anklagad för något i Iran förutom att illegalt ta sig in i landet så vitt vi vet. De andra har man riktat anklagelser mot och Djalali har man ju dömt för spioneri. Det torde, utifrån Irans egen uppfattning, vara två skilda saker, säger Rouzbeh Parsi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!