Larmet: 70 annonsbedrägerier om dagen

I snitt anmäldes nära 70 annonsbedrägerier om dagen under årets första tre månader. Och den som luras av oseriösa aktörer på nätet riskerar mer än bara piratkopierade varor, varnar Stöldskyddsföreningen (SSF).

Annonsbedragare lurar många på nätet. Arkivbild.

Annonsbedragare lurar många på nätet. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Brott2022-04-28 01:42

Har du letat efter kläder, solglasögon eller andra varor på nätet och plötsligt ramlat över en annons med misstänkt billiga priser? Då är det läge att vara försiktig.

Enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes totalt 5 970 annonsbedrägerier mellan den 1 januari och 31 mars i år – i snitt nära 70 fall om dagen.

"När priset är lågt och annonsen har ett för bra erbjudande bör man tänka till och göra lite research innan man beställer och köper något", säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på SSF, i ett pressmeddelande.

Den som nappar och köper varor från en oseriös säljare får ofta piratkopierade produkter skickade till sig – som dessutom kan vara farliga. I en studie från det europeiska polissamarbetet Europol som publicerades tidigare i år såldes 60 procent av alla skadliga falska kopior med destination EU på nätet.

En annan risk med köp av den här typen är att bedragarna kan lägga beslag på person- och bankuppgifter som kan användas för andra sorters bedrägerier, varnar SSF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!