Linda Staaf är mycket lättad efter att ha läst vad utredaren Runar Viksten kommit fram till i sin granskning. Hon väljer efter ett par månaders tystnad att nu ge sin bild av polishärvan och hon anser att medierna har ett stort ansvar för den bild som förmedlats.
– Den här utredningen har visat att jag var väl kvalificerad för tjänsten. Jag förtjänade mitt jobb. De beslut som sedan har fattats vad gällde vapen, löneförhöjning och så vidare – de har varit rätt i sak. För mig är det en form av upprättelse.
TT: Du har pratat om en smutskastningskampanj mot dig, känns det som om du är rentvådd nu?
– Jag tycker att den här utredningen ändå har gått igenom de här olika delarna, i synnerhet vad gäller mina kvalifikationer för den här tjänsten som jag fick för åtta år sedan – för det var så länge sedan. Nu har man gått igenom det här ordentligt och jag hoppas att vi en gång för alla kan lägga det här bakom oss så att jag kan få fokusera på mitt uppdrag inom polisen och jobba vidare med brottsbekämpning.
Motverka ängslighet
Rikspolischefen Anders Thornberg sade vid sin pressträff att polisen behöver arbeta ytterligare med sin kultur. Linda Staaf är inte säker på vilka delar av kulturen han syftade på, men tycker att man utifrån den här händelsen bör jobba mer för att motverka ängslighet i de högre ledarskikten.
– När det blåser i, som det har gjort i det här fallet, har jag upplevt att jag stått ensam och det har funnits en ängslighet att backa upp. Trots att det funnits fakta hela tiden inom Polismyndigheten – fakta som kunde ha hjälpt i alla fall mig att komma ur den här situationen tidigare.
TT: Vems stöd hade du velat ha?
– Jag hade önskat att Polismyndigheten tydligare hade gått ut med de fakta som hela tiden har funnits och det som utredaren har presenterat i dag. Sedan har jag stor respekt för att det behövts göras en utredning, men om jag pratar bara utifrån min egen del, och vad effekten för min del har blivit, så har det varit att jag fått ett stort ansvar att försvara mig själv i det pågående drevet.
– Jag upplever att jag har haft bra samtal med min närmaste chef, men att jag från ledningshåll stått ensam i den här situationen.
De senaste månadernas uppståndelse beskriver hon som påfrestande, inte bara för henne utan också för hennes familj.
I stormens öga
TT: Tror du att du hade behandlats annorlunda om du varit man?
– Jag kan konstatera att under det här mediedrevet, det här fruktansvärda mediedrevet, där jag stod mitt i stormens öga så är det många personer som har känt sig manade att ge uttryck för sina åsikter. En del av dem förefaller ha en kvinnosyn som är från 1300-talet. Så av den anledningen tror jag nog att det kunnat se annorlunda ut om jag vore man.
TT: Hur känns det att ditt privatliv blivit en riksangelägenhet? Och att det använts för att ifrågasätta din kompetens?
– I grund och botten har det varit bara förfärligt. Men jag vill också säga att jag upplever att jag fått ett brett stöd från allmänheten, från kollegor, medarbetare, från vänner, familj.
– Och, nu vill jag egentligen inte prata om mitt privatliv för det har jag rätt att behålla för mig själv, men jag vill ändå betona att jag fått ett fantastiskt stöd av min sambo som trott på mig och gett mig sitt stöd. Han har hjälpt mig att hela tiden stå stabilt genom den här situationen. Men i övrigt är mitt privatliv något jag måste ha rätt till och det ska respekteras och det har det inte gjorts i det här fallet.
TT: Med respekt för ditt privatliv – vad kan du säga om relationen med Mats Löfving? Utredningen ger en splittrad bild.
– Jag kan konstatera att det varit mycket uppgifter, mycket olika rykten, många som haft åsikter, förutfattade meningar. Jag har varit öppen med, även offentligt här nu, att det funnits en privat relation, den har varit ytlig och det har inte varit ett förhållande. Sedan pågår fortfarande en förundersökning, så att jag tänker inte gå in närmare och förklara mer än så. Jag håller fast vid att vi inte har haft ett förhållande – men en privat relation, det har jag också utvecklat närmare i de vittnesförhör jag varit på.
Inget svar om relationen
TT: Såg du relationen någon gång som problematisk eller olämplig med tanke på beroendeställning?
– Jag har pratat om det här i flera olika samtal, så att i nuläget och med tanke på att det fortfarande pågår förundersökning så tänker jag inte gå in närmare på det.
TT: Hur mycket av allt som skrivs om dig läser du?
– Vissa delar för att naturligtvis hänga med, och naturligtvis också för att veta när jag behöver gå in och försvara mig. Så jag har en omvärldsbevakning för min egen del, men vissa delar undviker jag naturligtvis också när det är rena kränkningar, rena påhopp. Det handlar naturligtvis också om att filtrera vad jag ska ta in för att orka med att hantera en sån här situation.
Linda Staaf har nu påbörjat ett nytt uppdrag – att göra en översyn av Polismyndighetens internationella polissamarbete.
– Där jag tror att jag kommer att kunna komma till min rätt och jag hoppas och tror att jag ska kunna hjälpa till att föra Polismyndigheten ytterligare några steg framåt i vårt internationella polissamarbete när det gäller bekämpning av den organiserade brottsligheten.
De senaste månaderna beskriver hon som en erfarenhet hon mer än gärna hade kunnat vara utan, men att de inte knäckt henne.
– Jag har prövats på ett omänskligt sätt, men jag kan konstatera att jag fortfarande står stabilt.
– Jag tänker blicka framåt nu. Jag tänker göra det jag kan för att lägga det här bakom mig och ta lärdom av erfarenheten. Jag vill jobba med brottsbekämpning. Jag är polis, jag är fortfarande polis, jag är stolt över det och det är där jag vill lägga mitt fokus framåt.