Efter dödsolyckan har TT tagit del av två tillbud som visar att säkerheten brustit vid flera tillfällen tidigare på Ölands djurpark – utan att någon anmälan gjorts till Arbetsmiljöverket.
Sommaren 2017 skulle danske Niklas, 18, som praktiserade som djurvårdare på djurparken, göra rent i utomhusanläggningen för sibiriska tigrar när något gick snett.
Vid tillfället var Niklas ensam i inhägnaden – trots att man enligt reglerna ska vara två i arbetet med sådana djur. Plötsligt kom kollegan springande i panik, och när Niklas vände sig om stod han öga mot öga med en tigerhane, som dykt upp vid en dörr som egentligen ska vara stängd.
Var i chock
Under sekunderna som följde utspelade sig en kamp, där allt Niklas hade att försvara sig med var en håv som han försökte mota bort tigern med.
– Jag stod med håven och hade nästan som en fajt med tigern, innan kollegan kom och lyckades stänga dörren mellan oss, säger Niklas när TT pratar med honom.
Han minns det som ren tur att han lyckades komma undan helskinnad.
– I början var jag i chock. Det kändes som en dröm, det var så orealistiskt, säger han.
– Lyckligtvis hade tigrarna fått mat dagen innan, och de kände igen mig, vilket kanske räddade mig.
Enligt Niklas uppmanades han efteråt att hålla tyst om allt och skolan fick aldrig reda på vad som hänt.
Löst lejon
Incidenten på djurparken var ingen engångshändelse. Ett år tidigare, i augusti 2016, brast säkerheten när praktikanten Mikkel, 26, skulle rengöra inne hos lejonen och dörren mellan visningsanläggningen och djurens nattrum lämnades öppen. I samma stund som Mikkel upptäckte det tittade ett lejon ut från dörren.
– Bara några meter därifrån var det besökare. Lejonet hade enkelt kunnat komma ut, säger Mikkel till TT.
Mikkel stängde dörren ut mot besökarna och sprang för att hämta hjälp av en kollega. När de kom tillbaka hade djurskötaren som var kvar i byggnaden lyckats få tillbaka lejonet bakom låsta dörrar.
Även Mikkel uppger att han uppmanats att tiga om det inträffade.
– Jag nickade och sade ja, men samma kväll åkte jag hem och slutade, för jag kände mig inte säker.
Michael O Jörgensen, dansk zoolog, jobbade på Ölands djurpark när de allvarliga tillbuden inträffade. Han har dokumenterat de danska praktikanternas berättelser – och enligt Michael O Jörgensen är det inte de enda tillbuden på Öland.
– Jag vet inte om de gjort något fel. Det enda jag kan säga är att de tar inte seriöst på säkerhetsrutinerna . Det är det många i djurparksvärlden som inte gör, säger han till TT.
Lade locket på
Enligt Michael O Jörgensen har också branschorganisationen Svenska djurparksföreningen, som fick vetskap om händelserna, helt enkelt lagt locket på.
– Vi försökte få den svenska organisationen att agera. Det slutade med att de bara stoppade ärendena i frysen. De ville inte göra något.
Incidenten med tigern, och även den som involverar lejonet, beskrivs i ett protokoll för ett extrainsatt styrelsemöte som Svenska djurparksföreningen höll den 9 december 2019.
En person som var med på föreningens årsmöte 2020, där frågan lyfts, bekräftar för TT att det handlar om just Ölands djurpark.
Händelserna är dock fortfarande inte anmälda till Arbetsmiljöverket – något verket bekräftar. Föreningen ska också ha valt att till slut lämna ärendena därhän. Jens Larsson, ordförande i Svenska djurparksföreningen – en organisation som företräder sina medlemmar "gentemot myndigheter och organisationer" och som ska "stödja, upprätthålla och utveckla den professionella nivån hos medlemmarna" – känner igen tillbudet med tigern och lejonet när TT ringer.
– Ja, just det, säger han.
– Det var ju externa klagomål som kom in till föreningen rörande Ölands djurpark. Det såg vi ytterst allvarlig på.
"En tydlig anmodan"
Enligt Jens Larsson krävde föreningen svar från Öland – om vad som hänt och vad som gjorts i ärendena. Därefter kände sig styrelsen nöjd och valde att avskriva ärendet.
– Bedömningen som var där och då var att de tidigare bristerna som uppenbarligen fanns i rutiner och anläggning var åtgärdade. Det fanns nya strikta rutiner på plats som gjorde att den typen av incident inte ska hända igen.
TT: Skulle ni ha kunnat anmäla det till Arbetsmiljöverket?
– Ja, det hade vi ju kunnat göra. I läget där och då bedömdes att det inte behövdes. Däremot var det en tydlig anmodan från föreningen till medlemmen att om det inte gjorts så ska det göras.
TT har under hela tisdagen utan framgång sökt Ölands djurpark och ägaren Richard Berglund för en kommentar.
"Just nu är det medarbetarnas välmående som ligger i fokus", är svaret svaret från djurparkens jourtelefon.