Livstid yrkas för huvudman i spionmål

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för den äldre av de två bröder som åtalats för grovt spioneri mot Sverige. För den yngre brodern yrkas på minst tolv års fängelse. Försvaret vill att männen frikänns.

Teckning från rättegången mot bröderna i Stockholms tingsrätt.

Teckning från rättegången mot bröderna i Stockholms tingsrätt.

Foto: Anders Humlebo/TT

Brott2022-12-19 07:14

– Vår uppfattning är att det här åtalet borde ogillas, säger advokat Anton Strand till TT.

Bröderna, 42 och 35 år gamla, står åtalade misstänkta för att i tio års tid ha spionerat mot Sverige för den ryska underrättelsetjänsten GRU:s räkning. 42-åringen är även åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Uppgifterna som överlämnats till ryssarna har männen enligt åklagare Mats Ljungqvist fått tag på via 42-åringens arbete vid Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Den yngre brodern är enligt åtalet den som i huvudsak skött kontakterna med GRU.

Villkor i yrkandet

Yrkandet gällande livstids fängelse för 42-åringen och minst tolv års fängelse för den yngre brodern gäller om tingsrätten funnit att uppgifter röjts för GRU, enligt åklagaren.

Om domstolen endast finner att bröderna har "anskaffat och befordrat", men inte röjt uppgifter, yrkas att 42-åringen döms till minst sexton års fängelse. För den yngre brodern yrkas i det fallet minst åtta års fängelse.

Om 42-åringen endast döms för grov obehörig befattning vill åklagarsidan att mannen döms till fyra års fängelse.

"Absolut hemligaste"

Mats Ljungqvist sade i sin sakframställan i Stockholms tingsrätt att spionaget rubriceras som grovt eftersom det material som målet kretsar kring rör förhållanden av "stor betydelse".

– Materialet är hemligt, till och med kvalificerat hemligt i många fall, det absolut hemligaste materialet som finns, sade han.

Försvarsadvokaterna har i sin tur meddelat att de vill att männen frikänns helt och hållet, eftersom de kategoriskt nekar till brott.

– Det har varit ett antal dagar nu när vi gått igenom det material åklagaren presenterar. Det har inte förändrat min eller min klients inställning till brottsmisstanken. Vi pläderade för att han ska frikännas, säger Björn Sandin, den yngre broderns advokat, till TT.

Får stanna i häktet

Huvudförhandlingen avslutades under måndagen. Männen hade begärts att få släppas på fri fot efter förhandlingen, men domstolen beslutade att de skulle stanna i häkte medan rätten överlägger och till dess att dom meddelas.

Advokat Sandin säger att han inte drar några särskilda slutsatser av det.

– Som ordföranden sade: det är ett omfattande och komplext material, och nu ska de sätta sig i enskild överläggning några dagar. Det var inte särskilt oväntat att de får vara kvar i häktet i avvaktan på den överläggningen, säger han.

Anton Strand, 42-åringens försvarare, vill inte kommentera vad hans klient tycker om livstidsyrkandet. Men advokaten säger att han inte tror på det straffet i slutändan och att åtalet borde ogillas.

– Vid ett åtal rörande grovt spioneri ingår livstids fängelse som en möjlig påföljd och nu valde åklagaren att yrka på detta. Min uppfattning är att oavsett vad man kommer fram till i ansvarsdelen, så vore det inte den riktiga påföljden, säger Strand.

Domen meddelas den19 januari.

Fakta: Bröder åtalade för grovt spioneri

Måndagen den 20 september 2021 genomförde Säkerhetspolisen en insats i Mellansverige, där en man greps misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Snart därefter framkom att denna vid tiden för insatsen var hög chef på en annan myndighet.

Det visade sig också att han tidigare arbetat vid Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Dagens Nyheter avslöjade även att han tjänstgjort vid KSI, Kontoret för särskild inhämtning, det allra hemligaste av alla svenska underrättelseorgan.

I november samma år greps ytterligare en man i ärendet, misstänkt för grovt spioneri. Det visade sig vara den förste mannens yngre bror.

I samband med detta skärptes även misstankarna mot den äldre brodern till att nu gälla grovt spioneri. Brotten har enligt åklagaren begåtts mellan 2011 och 2021.

Den 11 november i år åtalades bröderna för grovt spioneri. Den äldre åtalas även för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Båda förnekar brott.

I samband med att åtalet lämnades in framkom det att utredningen inleddes redan 2017.


Fakta: Brott mot rikets säkerhet

Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt. Uppgifterna, "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", behöver inte vara riktiga.

Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet i stället obehörig befattning med hemlig uppgift.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: Paragraf 5–9, kapitel 9 i brottsbalken, Svensk författningssamling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!