Det är enligt hovrätten bevisat att Peyman Kia, 42, anskaffat, befordrat och för den ryska underrättelsetjänsten GRU röjt den absoluta merparten av de uppgifter som omfattas av åtalet.
– Vi har gjort bedömningen att åklagarna har styrkt sitt åtal så som det framställdes i tingsrätten, nästan i sin helhet, säger Ragnar Palmkvist, lagman i Svea hovrätt och ordförande i målet.
Hovrätten stödjer sig bland annat på att Peyman Kia mottog ersättning på 120 000 amerikanska dollar. Enligt åtalet anskaffade han ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säpo och Must, och hovrätten gör bedömningen att lejonparten av dem lämnats vidare till Ryssland.
Avfärdar erkännande
Peyman Kia har erkänt spioneri genom att vid två tillfällen ha sålt underrättelseuppgifter till Ryssland. Enligt honom själv rörde det sig vid det ena tillfället om falska uppgifter.
– Bevisningen som åklagarna lade fram i sin ursprungliga talan är så stark att de uppgifterna inte förtjänar att tas hänsyn till, säger Ragnar Palmkvist, som kallar målet unikt.
– Dels med avseende på de uppgifter det handlat om, den känsliga informationen som rör skyddet för rikets säkerhet, men det handlar också om anspänningen för rättsväsendets olika aktörer. Att se till att de tilltalade får en rättvis prövning och att man genomför rättegången på ett bra och rättssäkert sätt.
Hovrätten justerar tingsrättens domslut endast genom att brottstiden för det grova spioneribrottet ändras till 15 oktober 2011 till och med februari 2017. Enligt tingsrättens dom pågick spioneriet fram till 2021.
Åklagarna yrkade i hovrätten att motsvarande 100 000 amerikanska dollar skulle förklaras förverkade, men yrkandet avvisas med hänvisning till att åklagarna inte överklagade tingsrättsdomen.
"En besvikelse"
– Vi har tagit emot hovrättens dom och konstaterat att de har valt att fastställa livstidsstraffet. Det är förstås en besvikelse för honom, säger Peyman Kias advokat Anton Strand med hänvisning till sin huvudman.
Han har ännu inte hunnit träffa Peyman Kia för att diskutera domen.
– Hovrätten har gått på försvarets linje vad gäller åklagarens begäran om att förverka pengar, men den stora frågan var påföljden. Det vi kan göra är att analysera domen och överväga en överklagan, säger Anton Strand.
"Vi är mycket nöjda med hovrättens dom. Vi har i såväl skuld- som påföljdsfrågan fått fullt bifall även i hovrätten", säger åklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.
Peyman Kias yngre bror, 35-årige Payam Kia, dömdes i tingsrätten till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri. Han har erkänt att han lämnat över kuvert på Rysslands ambassad och hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala.
Båda bröderna överklagade till hovrätten, men Payam Kia drog i sista stund tillbaka sitt överklagande, varpå tingsrättsdomen fastställdes.