Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. –Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

En ljusmanifestation hölls i Fullerö efter sprängdådet.

En ljusmanifestation hölls i Fullerö efter sprängdådet.

Foto: Mickan Palmqvist/TT

Brott2023-10-01 19:11

Vid radhusen i Fullerö norr om Uppsala är det fortfarande avspärrat och förödelsen stor. Fasaderna är helt bortsprängda sedan sprängdådet som skedde natten mot torsdagen som dödade en kvinna i 25-årsåldern. Brandkårspersonal tänder ljus på platsen, där flera hundra personer har samlats för att manifestera mot våldet, enligt TT:s reporter på plats.

Det finns många barnfamiljer med små barn på platsen. Många kramar om varandra och är ledsna.

"Väldigt läskigt"

Tina, som endast vill uppge sitt förnamn, är med på manifestationen för att hedra de drabbade, en familj som hon är bekant med. Hon bodde tidigare i området där explosionen ägde rum men flyttade därifrån för två månader sedan.

– Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst. Hon som dog var bara bara fem år äldre än vad jag är, säger Tina.

Under söndagen hålls två manifestationer i Storvreta centrum och Fullerö park utanför Uppsala, som anordnas av Ärentuna församling.

Det är viktigt att samlas och sluta upp för att våldet inte ska få sista ordet, säger kyrkoherden Eva Åsjö, som har mött drabbade i Fullerö under veckan.

Många är bestörta och arga över det som har hänt, fortsätter hon.

– Det är viktigt att säga att vi vill ha ett annat samhälle och inte behöva gå runt och vara rädda för att det ska ske sprängningar eller skjutningar, och att vi ska kunna lita på våra medmänniskor, säger hon.

Inget med konflikten att göra

Sprängningen har sannolikt en koppling till den pågående gängkonflikten, bedömer polisen. Allt tyder på att kvinnan som dödades i explosionen inte hade något med konflikten att göra.

På söndagen hölls även en manifestation mot våldet i Sandviken, rapporterar lokala medier. Den 21 september dödades två män, i 20-årsåldern respektive 70-årsåldern, och ytterligare två skadades i en skottlossning på en krog i centrala Sandviken.

Många hade samlats för att delta i ljusmanifestationen.
Många hade samlats för att delta i ljusmanifestationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!