– Drar de inte in pengar på narkotika har de backupen att dra in det på bidrag, säger Mats Karlsson, chef för polisens underrättelseenhet i region Syd.
Narkotikasmugglare som säkrar inkomster med bidragsfusk. Eller nätverk som pumpar Försäkringskassan på pengar via kvalificerat assistansbedrägeri.
Kräver tillbaka miljoner
I ett pågående fall av bedrägeri i södra Skåne har Försäkringskassan just krävt tillbaka 11,5 miljoner. Det handlar om sex brukare som beviljats mer assistans än de haft behov av. Sedan har pengar betalats ut till omsorg som inte givits.
– Det är personer som på pappret har arbetat som assistent, berättar Charlotte Hoff, enhetschef vid Försäkringskassan, under en presskonferens på tisdagen.
Exemplen är många – men bara en del hamnar under myndigheternas gemensamma lupp.
Allt från Polismyndigheten och Skatteverket till Försäkringskassan och Tullverket samarbetar sedan flera år tillsammans runt om i landet för att komma åt härvorna.
"Flest nationella insatser"
Nu ska arbetet vässas i södra Sverige, om man får tro polisen och en rad inblandade myndigheter i Skåne, Kronoberg, Kalmar och Blekinge.
Just här har samarbetet också gått särskilt bra, enligt Mats Karlsson som även är ordförande för myndighetssamverkan.
– Vi har varit den region som haft flest nationella insatser i gång samtidigt, ungefär en tredjedel av alla i landet.
Förra året drog myndigheterna i region Syd in knappt en halv miljard från de kriminella – pengar som omfattar allt från beslagtagna lyxbilar till stoppat bidragsfusk.
– Vissa pengar är inte tillbakatagna men säkrade, och vissa pengar har inte betalats ut utan har stoppats.
Fler bakom lås och bom
Nu lovar man fler insatser mot kriminella och olika brottsfenomen som exempelvis assistansfusk. Mer personal och fler arbetstimmar ska satsas runt om på de olika myndigheterna framöver, säger Mats Karlsson som utifrån polisen inte kan säga hur mycket resurser det handlar om.
Försäkringskassan säger under presskonferensen att man redan startat två nya kontrollenheter – varav en har nationellt perspektiv för att komma högre upp på brottslighetens pyramid, uppger Charlotte Hoff.
TT: Hur kommer de kriminella nu märka av det här? Kommer de bli av med fler lyxbilar?
– Det kommer de, och de kommer bli av med fler hus. Vi ser hur de investerar i fasta varor, bilar och klockor, säger Mats Karlsson och fortsätter:
– Och fler kommer förpassas bakom lås och bom. Bidrag stoppas och att de får betala tillbaka.