En sådan demonisering ökar risken för att utpekade eller personer i dess omgivning utsätts för dödligt våld, påpekar han.
– Vad man säger spelar roll. När det gäller ensamagerande tycks de ha en tendens att ta till sig debatten och göra om den för att tillfredsställa sina egna behov, säger Hans Brun, som bland annat är verksam vid King's College i London.
Säpo har under flera år varnat för ett ökat hot från ensamma gärningsmän. En hätsk och hårt polariserad debatt kan leda till att individer med extremistiska uppfattningar bestämmer sig för att ta saken i egna händer, enligt Brun.
– Vi är på ett sluttande plan. Personligen tycker jag att det finns politiker både på den blå och den rödgröna sidan som uttrycker sig problematiskt ibland.
Tippa över
Brun framhåller samtidigt att det är viktigt att hålla isär demonisering av en person, från legitim politisk kritik, som måste få förekomma.
TT: Vad är det som kan få det att tippa över för en potentiell gärningsman?
– Att det blir person- eller gruppfixerat, och att det sätts i ett sammanhang där det är väldigt hetsigt med ett högt tonläge, säger Hans Brun.
Han påminner om den så kallade Lasermannen, John Ausonius, som sköt elva personer i en attentatsserie i början av 1990-talet.
– Han uppgav att en av orsakerna till hans agerande var den debatt som Ny demokrati förde om invandrare. Han tyckte att den legitimerade för honom att göra vissa saker. Det var inte den enda orsaken till hans brottslighet, men det var bidragande.
Okänt motiv
På torsdagen blev det känt att Centerledaren Annie Lööf var en av den misstänkte Visbyterroristens måltavlor, när hon tilldelades ett målsägandebiträde.
Vid dådet i Almedalen i somras dödades psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren. Enligt åklagaren hade gärningsmannen för avsikt att döda även Lööf.
Hans motiv är inte känt. Åklagaren har inte velat svara på om han specifikt var ute efter Annie Lööf, eller om hon bara råkade vara i närheten.
Hans Brun tycker att det är viktigt att inte dra för långtgående slutsatser i detta skede.
– Det är bra om rättsväsendet nu får mala på i lugn och ro. Man ska passa sig för att spekulera, eftersom det skulle kunna förstöra en hel del både för åklagaren och försvaret.
Breddad hotbild
Att Annie Lööf var en måltavla har stått klart för utredarna sedan början av juli, enligt DN. Säpo vill inte svara på om man stärkt personskyddet för partiledarna efter händelsen.
– Vi gör löpande bedömningar och utformar skyddet utifrån den hotbild som finns. Men hur skyddet ser ut är ingenting vi konkret kan gå in på, säger Fredrik Hultgren-Friberg på Säpos presstjänst.
Enligt Säpo har hoten mot demokratin breddats på ett övergripande plan.
– Hotbilden har blivit mer komplex och det är något som vi även måste ta hänsyn till i vårt personskyddsarbete och under valrörelsen, säger Fredrik Hultgren-Friberg.
Psykisk ohälsa vanligt
Den misstänkte 33-åringen har konstaterats ha en allvarlig psykisk störning.
– Det är ett genomgående drag när det gäller ensamagerande att det finns inslag av psykiska problem. De är ofta alienerade, arbetslösa, det kan finnas inslag av missbruk, och så psykisk ohälsa, blandat med olika ideologiska resonemang.
En viktig fråga framöver är att satsa på en fungerande psykiatri, anser Brun.
– Det är en sån fråga som politiker har en tendens att glömma bort eftersom man gärna fokuserar på annat, som fler poliser. Men det mjuka förebyggande arbetet är väldigt viktigt.