Hon har tidigare inte uttalat sig för medier, trots flera förfrågningar.
– Det är många frågor jag i dagsläget inte kommer att svara på med hänsyn till pågående förundersökning. Nu är det viktigt att respektera brottsutredningen och visa målsäganden, målsägandens familj och övriga närstående hänsyn, säger Camilla Orefjärd till TT.
Pojken hittades död i en bostad i Luleå söndagen den 8 januari, efter att han haft umgänge med sin pappa. Han hittades sedan hans mamma blivit orolig och kontaktat polisen, enligt åklagaren.
Pappan, som är i 45-årsåldern, sitter nu häktad misstänkt för mord. Enligt rättsläkarens utlåtande har pojken "sannolikt dödats av en annan person".
Beviljades umgänge
Mamman hade ensam vårdnad om sonen sedan föräldrarna separerat 2015.
Pappan beviljades dock visst umgänge. Enligt det senaste beslutet från december skulle han ha rätt att träffa sonen ett par timmar om dagen på lördagar och söndagar ojämna veckor.
Mamman hade då under ett halvårs tid valt att inte lämna sonen för umgänge eftersom hon var rädd att sonen skulle föras utomlands. Under tingsrättsförhandlingen önskade hon att pappan inte skulle beviljas umgänge alls, och om det ändå skedde skulle det vara övervakat.
Rätten konstaterade att risk för bortförande fanns men gick ändå med på umgänge. Beslutet motiverades bland annat med att pojken själv uttryckt en önskan att umgås med pappan.
Var rädd för pappan
Domaren i målet har för SvD uppgett att det inte fanns några uppgifter om fysiskt våld.
– Om jag hade fått någon som helst signal om att pappan skulle vara fysiskt farlig mot barnet så skulle jag självklart inte ha medgett umgänge, har rådmannen Christian Stamblewski sagt till tidningen.
Enligt barnkonventionen ska barnets önskemål tillgodoses, framhåller han.
Av andra handlingar framgår samtidigt att åttaåringen var rädd för sin pappa och att han utsattes för psykiskt våld, vilket DN rapporterat om.
Socialtjänsten bedömde att pojken riskerade att tvingas bevittna eller utsättas för våld. Men man ansåg inte att han var i behov av akut skydd.
Krav på lex Tintin
Efter att dödsfallet uppmärksammats har det kommit krav på lagändringar, en lex Tintin, för att inte fler ska dö som åttaåringen.
– Jag välkomnar den diskussionen men i dagsläget kommer jag inte att yttra mig mer om det, säger Camilla Orefjärd.
Hon vädjar nu om lugn för familjen.
– I egenskap av målsägandebiträde och i enlighet med min klients uttryckliga vilja kommer jag i detta läge inte att lämna fler kommentarer.