Lundinåtal kan bli vägledande internationellt

Åtalet mot de två Lundintopparna om medhjälp till grovt folkrättsbrott är unikt, både i Sverige och internationellt. –Fallet kan bli vägledande, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig på området företag och mänskliga rättigheter på Amnesty International Sverige.

De påstådda folkrättsbrotten i området Block 5A i dåvarande Sudan begicks mellan 1997 och 2003. I dag tillhör området Sydsudan. Arkivbild.

De påstådda folkrättsbrotten i området Block 5A i dåvarande Sudan begicks mellan 1997 och 2003. I dag tillhör området Sydsudan. Arkivbild.

Foto: Abd Raouf/AP/TT

Brott2021-11-11 19:23

Ordförande Ian Lundin och tidigare vd:n Alex Schneiter åtalades på torsdagen misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott, mellan 1999 och 2003.

Enligt åklagare inleddes de påstådda brotten efter det att dåvarande Lundin Oil (nu Lundin Energy) hittade olja i ett område kallat Block 5A i vad som då var södra Sudan.

Vid samma tidpunkt inledde landets militär en offensiv i samarbete med en allierad milisgrupp för att ta kontroll i området och skapa förutsättningar för oljeprospektering.

Rättsprocessen kommer att följas noga av civilsamhällesorganisationer världen över, enligt Ulrika Sandberg på Amnesty Sverige.

– Det är väldigt få fall internationellt sett där vi ser företagsrepresentanter som blir åtalade för den här typen av brott. Det som är viktigt är ansvarsfrågan: Kan man koppla företagets agerande eller passivitet till det som har skett i och runt omkring Block 5A?

Unikt fall

Åtalet består av två delar, där den första rör just statens Sudan krigsbrott. Den andra delen rör brottet som Lundintopparna åtalas för, medhjälp till folkrättsbrott. Åklagarna påstår att företrädarna för Lundin styrkt regimens uppsåt att begå gärningarna, genom att velat verka på en plats som regimen inte kontrollerat till fullo.

För att säkra omgivningen tog militären till stridsåtgärder, enligt Krister Peterson, som är en av åklagarna som leder fallet.

– De innefattar de här krigsbrotten, och det menar vi att Lundin har känt till, eller varit helt likgiltiga inför att de använt de här metoderna, säger han.

Kan bli vägledande

Övergreppen har dokumenterats i en rad rapporter och består bland annat av tvångsförflyttningar av hundratusentals människor, tvångsrekrytering av barnsoldater och flyganfall med många civila dödsoffer.

Ulrika Sandberg tror alltså att rättsfallet kan bli vägledande utomlands. I längden kan rättsprocessen också påverka lagstiftare, säger hon.

– Vi hoppas att den svenska rättsprocessen kan bli ett klargörande för lagstiftare och akademiker. Men också att företag börjar tänka på risker kopplade till mänskliga rättigheter, säger Sandberg.

De två företagsledarna förnekar brott. Ian Lundins advokat beskriver åtalsbeslutet, som kommer efter drygt elva års förundersökning, som "uppseendeväckande felaktigt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!