Macchiarini blev mer eller mindre världskändis när han började med stamcellsbehandlade syntetiska luftstrupar för över tio år sedan. Genom sin banbrytande metod att klä plaststrupar med stamceller skulle han rädda liv på svårt sjuka personer.
När han anställdes av Karolinska institutet (KI) i Solna 2010 var han ett prestigeförvärv. Men historien slutade i en skandal när det blev tydligt att de experimentella operationerna som utfördes vid Karolinska sjukhuset grundade sig på forskningsfusk och att utgången för patienter var allt annat än bra. Alla drabbades av svåra komplikationer och avled senare. Obduktionsprotokoll vittnar om att struparna mer eller mindre lossnat och inte fungerat som tänkt.
Stoppades 2013
2013 satte Karolinska sjukhuset stopp för hans operationer och samma år avslutades hans anställning på sjukhuset. 2014 kom flera anmälningar mot kirurgen till KI, bland annat om oredlighet i forskning.
Den 1 juni 2015 polisanmälde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sjukhuset för brott mot etikprövningslagen och några dagar senare inledde åklagare en förundersökning.
En avgörande del i historien kring Macchiarini var när SVT 2016 publicerade dokumentärserien "Experimenten" där kirurgens forskning ifrågasattes. Flera personer på nyckelposter inom KI lämnade sina uppdrag till följd av vad som framkom. Det uppdagades bland annat att ingreppen saknade vetenskaplig evidens, inga djurförsök hade gjorts inför dem och inte heller någon etikprövning, vilket är ett krav.
Utredning lades ner
Samma år delgavs Macchiarini misstanke om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Utredningen lades ned då åklagarna bedömde att det inte gick att visa att en annan behandlingsmetod hade varit bättre för patienterna.
2018 återupptog åklagare förundersökningen om operationerna, efter en granskning av det tidigare nedläggningsbeslutet. Detta ledde till att Paolo Macchiarini åtalades för tre fall av grov misshandel 2020.
Han fälldes i fjol för vållande till kroppsskada, grovt brott, mot en av patienterna. Tingsrätten ansåg att Macchiarini i de två första fallen hade handlat i nöd på grund av patienternas tillstånd, och hänvisade till brottsbalkens nödparagraf som medger ansvarsfrihet för gärningar som begås i nöd.
Den tredje transplantationen borde dock enligt domstolen inte ha genomförts med tanke på de komplikationer som drabbat de två tidigare patienterna. Tingsrättens dom blev villkorlig.
Skärper straff
Totalt har Macchiarini opererat in syntetiska luftstrupar på åtta patienter. För ett år sedan hade sju av dessa avlidit.
Paolo Macchiarini själv har hela tiden hävdat att han utförde operationerna för att rädda liv på svårt sjuka patienter när ingen annan utväg fanns.
Den 21 juni meddelade Svea hovrätt att man skärper tingsrättens dom och dömer kirurgen för tre fall av grov misshandel till fängelse i två år och sex månader.