Macchiarini: "Fruktansvärd anklagelse"

Paolo Macchiarini slår ifrån sig alla anklagelser om att han agerat fel i samband med operationerna på Karolinska universitetssjukhuset. –Mitt misstag var att komma till Sverige, säger han.Domen kommer att överklagas.

Paolo Macchiarini är besviken över domen.

Paolo Macchiarini är besviken över domen.

Foto: Magnus Andersson/TT

Brott2023-06-21 13:37

Svea hovrätt skärper straffet mot kirurgen Paolo Macchiarini och dömer honom för tre fall av grov misshandel till fängelse i två år och sex månader. Domen kommer att överklagas, enligt hans advokat Björn Hurtig.

Macchiarini själv är besviken över domstolens slutsats att han var likgiltig inför riskerna han utsatte patienterna för, något han kallar en "fruktansvärd anklagelse".

Inte minst borde det faktum att patienterna efter operationen var tacksamma motsäga åklagarens och domstolens slutsatser, anser han.

– Ni vet förmodligen att alla patienterna officiellt sagt att de var tacksamma för chansen till operation, säger han vid en pressträff som initierats av honom själv.

– Jag har svårt att tänka mig att någon, som utsatts för det som åklagaren hävdar, samtidigt skulle vara tacksam mot kirurgen.

"Ska överklagas"

Det finns flera delar i fängelsedomen mot Paolo Macchiarini som kan bli föremål för en överklagan, anser hans advokat Björn Hurtig.

Bland annat är fängelsestraffet alldeles för hårt, anser Hurtig.

– Av förklarliga skäl har vi inte annat än ytligt kunnat gå igenom och analysera domen, vi har inte påbörjat något överklagande än, säger han.

– Vi kommer att fördjupa oss i det här, men var säkra på att den här domen ska överklagas.

"Ett fängelse"

Paolo Macchiarini svarar ingående och länge på frågorna, både om ingreppen i sig och det rättsliga efterspelet. Han avfärdar anklagelserna mot honom för "ett gäng lögner" och säger sig vara orättvist behandlad som utländsk läkare.

– Vi var 25–30 personer i operationssalen. Det besvärar mig att det bara är jag som sitter här.

De syntetiska luftstruparna var det enda alternativet för patienterna, hävdar han, och poängterar att en av dem levde i fem år efter operationen. Hans största misstag, säger han, var att komma till Sverige.

– Jag lever i ett virtuellt fängelse efter det här, jag förlorade mitt jobb, jag förlorade mitt rykte. Mina små barn frågar om jag är en mördare.

Fakta: Fallet Macchiarini

Hösten 2010 anställdes kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet (KI) och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset (KS).

Året därpå utförde han världens första transplantation av en syntetisk luftstrupe preparerad med benmärgsceller. Den banbrytande operationen fick stor uppmärksamhet. 2011 till 2012 opererades ytterligare två patienter med syntetisk luftstrupe på KS.

Samtliga patienter avled senare.

När det stod klart hur transplantationerna hade gått stoppades Macchiarini i april 2013 från att operera och i november samma år avslutades hans anställning på KS. Han var fortsatt anställd på KI till 2016.

I september 2020 åtalades Paolo Macchiarini för grov misshandel av de tre patienterna.

Källa: Kjell Asplunds utredning, Macchiariniaffären. "Sanningar och lögner på Karolinska" av Bosse Lindquist, Karolinska institutet, Solna tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!