Mäklare åtalas i stor ekohärva

Tre personer, bland annat en mäklare, åtalas i Västerbotten misstänkta för inblandning i en stor ekohärva genom ett stort antal fastighetsaffärer, skriver Norran.

Ekobrottsmyndigheten har skickat en stämningsansökan till tingsrätten angående en stor ekohärva i Västerbotten. Arkivbild.

Ekobrottsmyndigheten har skickat en stämningsansökan till tingsrätten angående en stor ekohärva i Västerbotten. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2021-12-23 01:49

En av de åtalade är en kvinna som misstänks stå i centrum för ekohärvan. Hon misstänks för grova skattebrott, grova bokföringsbrott och grova näringspenningtvätt. Bland annat ska det ha kommit in över 13 miljoner kronor från tre utländska bolag till hennes företagskonto, utan att hon har kunnat redogöra för pengarnas avsändare eller ursprung.

Mäklaren ska enligt stämningsansökan som Ekobrottsmyndigheten har skickat till tingsrätten, ha hjälpt kvinnan och gjort sig skyldig till 14 fall av grovt näringspenningtvättsbrott, skriver tidningen.

Bland annat misstänks mäklaren ha upprättat köpehandlingar för överlåtelser av fastigheter.

”Åtgärderna kan skäligen antas vara vidtagna i penningtvättsyfte för att dölja verkliga ägarförhållanden eller ge skenbar förklaring till egendomsinnehavet”, skriver Ekobrottsmyndigheten i stämningsansökan.

Mäklarens brottslighet uppges vara systematisk och enligt åtalet ska betalningar för olika hus även ha gjorts av andra än själva köparna, vilket misstänks vara någon form av bulvanupplägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!