Makt och förnedring när flickor rånar flickor

Antalet flickor som misstänks för ungdomsrån har ökat kraftigt de senaste åren, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Flickornas rån karaktäriseras i hög grad av makt- och förnedringsinslag.

Två barn rånar ett annat barn. Arkivbild.

Två barn rånar ett annat barn. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2021-12-18 07:30

I Brås nya rapport om ungdomsrån har man undersökt samtliga drygt 180 förundersökningar mellan 2015 och 2019 där minst en flicka är misstänkt (även pojkar kan vara misstänkta i de ärendena).

I närmare nio av tio fall har rånen skett mellan 2017 och 2019, vilket innebär att det var en stor ökning den senare delen av den granskade perioden.

– Det är en ganska kraftig ökning. Sedan såg vi att två av tre av alla rån hade skett i polisregion Stockholm, säger Anna Öström, utredare och projektledare på Brå.

Varför Stockholm sticker ut så tydligt vet man inte, men en möjlig förklaring kan vara att man i Stockholm är bättre på att identifiera flickor som gärningspersoner.

– Eller så speglar siffrorna reella skillnader. Det är svårt att svara på, säger Sara Jonsson, utredare på Brå.

– Men det är något vi vill att Polismyndigheten ska titta närmare på, fortsätter hon.

Känner de utsatta

Flickor som misstänks för ungdomsrån känner i högre grad än pojkar de personer som de rånar.

I knappt hälften av de granskade utredningarna är det enbart flickor som är misstänkta. I de fallen är brottsoffren i 92 procent av fallen andra flickor.

Det är vanligare att hot, som döds- och våldshot, uttalas när flickor rånar. Även våldsanvändningen är mer omfattande. Våld förekommer vid fyra av fem rån, i drygt hälften av fallen rör det sig om slag och sparkar och drygt en av fem blir grovt misshandlad.

Brå har även tittat särskilt på de så kallade förnedringsrånen, det vill säga rån som karaktäriseras av en vilja att ytterligare skada, skrämma eller kränka brottsoffret. Även detta är mer förekommande när flickor finns bland de misstänkta – i två av tre rån förekommer den typen av inslag, jämfört med i ett av tre då bara pojkar misstänks.

Vanligast bland flickorna är vad Brå kallar maktdemonstration med förnedringsinslag. Det kan handla om att någon tvingas radera en kontakt till en pojke i telefonen eller att pussa någons skor, att man klipper av delar av håret på den utsatta eller att man häller dricka över personen. Hos de inblandade kan det kallas att man "bötar", det vill säga straffar, en person.

"Klart jag böta fittan, hon har ju legat med min bästa kompis kille", säger en misstänkt flicka i ett fall där målsägaren blev knivhotad, misshandlad och kränkt av ett tiotal personer.

Konflikter

Sammantaget pekar detta på att flickor i högre grad utför rån på grund av konflikter, och inte som pojkar i jakt på pengar, status och spänning.

– Det kan vara svartsjuka, påstådd ryktesspridning, det kan handla om mobbning och den typen av konflikter där rånet är en del av de här trakasserierna, säger Anna Öström.

– Just det här med att de uttalar hot och är väldigt våldsamma och förnedrar tyder på att det är en konfliktlösning på något sätt.

Noterbart är även att det vanligaste är att de misstänkta flickorna samtliga är under 15 år.

– Den unga gruppen ser vi inte på samma sätt när det enbart är pojkar som rånar. Det är en lite oroande utveckling faktiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!