Malmöbo får livstid för mord i London

En 24-årig Malmöbo döms av brittisk domstol till livstids fängelse för ett mord i London på julafton 2019, skriver polisen på sin hemsida.

Mordet som den 24-årige Malmöbon dömts för skedde i närheten av Battersea Bridge i London. Arkivbild.

Mordet som den 24-årige Malmöbon dömts för skedde i närheten av Battersea Bridge i London. Arkivbild.

Foto: Nina Eirin Rangøy/NTB/TT

Brott2022-02-18 17:19

Livstids fängelse innebär att mannen har möjlighet till villkorlig frigivning först efter 35 år.

Svensk och brittisk polis har samarbetat i fallet och det har lett fram till att Malmöbon och flera andra män kunnat dömas i brittisk domstol för inblandning i mordet.

Offret var en 36-årig svensk medborgare, tidigare bosatt i Malmö. Redan efter en vecka hade den nu dömde Malmöbon identifierats som huvudmisstänkt tack vare bilder från kameraövervakning.

Han hade efter mordet begett sig till Thailand, men när han på hemresan landade på Kastrup i januari 2020 kunde han gripas av dansk polis.

Ytterligare tre män greps i Sverige för inblandning i mordet samtidigt som två män i England bedömdes vara misstänkta medhjälpare.

Förutom 24-åringen döms en 35-årig svensk till 15 års fängelse. Två britter får tre års fängelse vardera för skyddande av brottsling. Ytterligare två misstänkta medhjälpare friades.

Enligt Sydsvenskan hävdar Malmöbon att han lurades i en fälla av den riktige mördaren och ska överklaga domen. Mordoffret, som var knutet till kriminella nätverk i Sverige, sköts ner bakifrån med minst åtta skott på trappan till sitt eget hus framför ögonen på sin fru och barn, enligt tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!