Malmöexplosioner var hĂ€mnd – fyra Ă„talas

Under nÄgra februaridagar skakades Malmö av en serie explosioner som innebar att ett stort antal boende utsattes för potentiell livsfara. Det var en hÀmndaktion efter en skottlossning, hÀvdar Äklagaren som nu Ätalar fyra mÀn.

Polisens bombtekniker pÄ plats i RosengÄrd i Malmö den 23 februari efter en explosion i ett trapphus.

Polisens bombtekniker pÄ plats i RosengÄrd i Malmö den 23 februari efter en explosion i ett trapphus.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-11-30 13:36

– Detta Ă€r en seriebrottslighet som har skett under ett kort förlopp med en klar motivbild, med en klar krets av mĂ€nniskor. Man fĂ„r ocksĂ„ vara noga med att sĂ€ga att det hĂ€r Ă€r en typ av gĂ€rning som lĂ„ngt ifrĂ„n alla har en kapacitet att utföra, sĂ€ger Ă„klagare MĂ„rten Alvinsson.

Den 17 februari besköts en bil under fÀrd i Bunkeflostrand i södra Malmö av gÀrningsmÀn som satt i en annan bil. Den beskjutna bilen tillhörde en av dem som nu Ätalas och i Ätalet beskrivs hur hÀmndplanen sedan smiddes.

EntrĂ©er till tre flerfamiljshus sprĂ€ngdes sönder och i ytterligare ett hus placerades en bomb utanför en lĂ€genhetsdörr – allt inom loppet av sex dagar den 18 till 23 februari. PĂ„ adresserna bodde personer med familjekoppling till de personer som hade hĂ€ktats efter beskjutningen av bilen.

Det fanns en uppenbar risk att mÀnniskor skulle komma till skada i explosionerna, konstaterar Äklagaren.

– Hade nĂ„gon gĂ„tt förbi nĂ€r bomberna exploderade sĂ„ hade det inneburit livsfara, sĂ€ger Ă„klagaren.

De fyra mÀnnen Ätalas för grov allmÀnfarlig ödelÀggelse, försök till grov allmÀnfarlig ödelÀggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En av dem Ätalas ocksÄ för att ha legat bakom en explosion utanför en restaurang i centrala Malmö den 8 december förra Äret och en annan av de fyra Ätalas för att ha transporterat en sprÀngkapsel med krutstubin, som sedan kastades ut ur bilen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!