Malmöpolisen: "Ökning av heroinproblematiken"

Malmö ser en ökad problematik med heroin. De senaste åren har en allt större mängd av narkotikan tagits i beslag – under fjolåret beslagtogs mer än dubbel så mycket heroin jämfört med 2020.

Under fjolåret beslagtogs 985 gram heroin av Malmöpolisens fokusgrupper – året innan beslagtogs 429 gram. Arkivbild.

Under fjolåret beslagtogs 985 gram heroin av Malmöpolisens fokusgrupper – året innan beslagtogs 429 gram. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-01-31 20:45

"Vi ser en ökning av heroinproblematiken. Det märks när vi rör oss ute i Malmö och möter unga människor som hamnat i ett heroinmissbruk. Det blir också väldigt tydligt och mätbart när vi summerar hur mycket beslag vi gjort vid våra husrannsakningar", säger Erik Jansåker, tillförordnad biträdande polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande.

Malmöpolisens fokusgrupper, som jobbar särskilt mot vapen- och narkotikabrottslighet, beslagtog under förra året 985 gram heroin, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2020 då 429 gram beslagtogs. Båda dessa år står dock ut i statistiken – åren innan dess har mängderna pendlat mellan 15 och 69 gram.

Det rör sig om mindre beslag åt gången, vilket tyder på att mycket heroin är i omlopp i Malmö, skriver polisen i sitt pressmeddelande.

Polisens fokusgrupper beslagtog under 2021 även närmare 10 miljoner kronor. Tidigare år har totalsummorna legat på mellan 2 och 4 miljoner kronor.

"Narkotikahandeln omsätter otroligt mycket pengar. Vid en och samma husrannsakan har vi under året hittat en väska med cirka 5,5 miljoner kronor", säger Erik Jansåker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!