När killarna som misstänktes för mopedstölden kallades till polisförhör fick de veta att det var Nimo som anmälts. För att hindra honom från att vittna utsatte de Nimo för hot och misshandel, berättar mamma Linda Edmén. Hon och sonen bodde i samma område i Stockholm som förövarna.
Av polisen fick de veta att det gått så långt att de behövde skyddad identitet och skyddat boende. Det blev början på månader som gömda.
De inledande misstankarna om misshandel, stöld och övergrepp i rättssak – för hoten mot Nimo – slutade med att en kille dömdes för misshandel och att betala skadestånd på 4 000 kronor.
Tog pensionspengarna
Mamma Linda Edmén frågar sig vad den summan säger om värdet på deras liv.
– Då ska man veta att jag har fått säga upp mig från mitt jobb, han har blivit slagen, förlorat alla vänner, vi har flyttat och vi har levt gömda, säger hon.
För att kunna försörja sig och Nimo har hon använt sparade pengar som skulle räcka till pensionen. Hon är kritisk till den låga summan Nimo fick. Förslagen på en fördubbling av skadeståndet till brottsoffer som en utredare överlämnade till justitieminister Morgan Johansson på måndagen ser hon positivt på.
– Jag välkomnar de här förslagen och att de leder till att lagar förändras, säger hon.
Förslaget att upprättelse ska skrivas in i lagtexten och vara en ledstjärna när domstolarna bestämmer summan, som utredaren föreslår, tycker hon är bra.
– För att ge det måste den sättas ganska högt. Beroende på brott så är 50 000 kronor och uppåt rimligt. Du ska börja om ditt liv och det kostar pengar, säger Linda Edmén.
Ytterligare en försvårande aspekt för hennes familj var att de som brottsoffer behövde kontakta gärningspersonen för att informera om var skadeståndet skulle betalas in och att de annars skulle driva det vidare till Kronofogden.
Vittna aldrig
– Det här måste drivas automatiskt, jag ska inte behöva kontakta dem som kränkt och gjort mig illa. Jag ska inte behöva se dem igen, säger hon.
Gärningspersonen betalade och Kronofogden blandades aldrig in.
– Jag tror att många struntar i de här beloppen för att de inte vill ha med gärningsmännen att göra, säger Linda Edmén.
Men hon ville visa sin son att samhället backade upp honom åtminstone lite, när han polisanmält och varit beredd att vittna i domstol.
Tre år senare mår Nimo efter omständigheterna ganska bra i dag. Men han har enligt sin mamma en helt annan syn på samhället.
– Han hade en grundtillit till rättssystemet och andra människor, men den är borta. Han säger att när jag får barn så kommer jag lära dem att aldrig vittna, säger hon.
*OBS. Nimo heter egentligen något annat.
Rättad: I en tidigare version av texten var Linda Edméns namn felstavat.