Man åtalas för mord på åttaårig son

En man i 45-årsåldern åtalas för att ha dödat sin åttaårige son i Luleå. Gärningen var enligt åklagaren "noggrant planerad".

Människor samlades i januari för en ljusmanifestation i Luleå för den åttaårige pojken som misstänks ha mördats av sin pappa. Arkivbild.

Människor samlades i januari för en ljusmanifestation i Luleå för den åttaårige pojken som misstänks ha mördats av sin pappa. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Brott2023-04-05 10:48

Det var i januari som pojken hittades död i en bostad i Luleå, efter att han haft umgänge med sin pappa. Pojken hittades sedan hans mamma blivit orolig och kontaktat polisen.

Åttaåringen har enligt åklagare Lindha Strömberg strypts eller kvävts till döds av sin pappa. Hon skriver i åtalet att gärningen har föregåtts av noggrann planering och hänvisar bland annat till anteckningar och ett handskrivet brev som hittats i lägenheten.

Pappan har tidigare nekat till brott, men hans advokat vill på onsdagen inte lämna några kommentarer om åtalet, skriver han i ett mejl till TT.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning har gjorts av mannen, som visar att han kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tillfället.

Vårdnadstvist om pojken

Mamman hade haft ensam vårdnad om pojken sedan föräldrarna separerat 2015.

Kort tid före pojkens död hade pappan beviljats rätt till umgänge med sonen ett par timmar varannan helg, efter ett beslut i tingsrätten.

Mamman motsatte sig dock att pappan skulle beviljas umgänge, eftersom hon var rädd att han skulle föra sonen utomlands. Om umgänge skulle beviljas ville hon att det skulle vara övervakat.

Rätten konstaterade i sitt beslut att risk för bortförande fanns men gick ändå med på umgänge, bland annat då pojken själv uttryckt en önskan att umgås med pappan.

Var rädd för pappan

Domaren i målet har för SvD uppgett att det inte fanns några uppgifter om fysiskt våld.

– Om jag hade fått någon som helst signal om att pappan skulle vara fysiskt farlig mot barnet så skulle jag självklart inte ha medgett umgänge, har rådmannen Christian Stamblewski sagt till tidningen.

Samtidigt framgår av andra handlingar att åttaåringen var rädd för sin pappa och att han utsattes för psykiskt våld, vilket DN rapporterat.

Socialtjänsten hade bedömt att pojken riskerade att tvingas bevittna eller utsättas för våld, men man ansåg inte att han var i behov av akut skydd.

Mordet på åttaåringen har väckt stor uppmärksamhet och bland annat lett till krav på lagändringar. Frågan om en lex Tintin, efter åttaåringens smeknamn, har lyfts i riksdagen för att förhindra att fler barn dör på liknande sätt.

Fakta: Vårdnad, boende, umgänge

Om det uppstår konflikt om barnen när föräldrarna ska skiljas eller separera kan en domstol behöva besluta om hur vårdnad, boende och umgänge ska se ut.

Barnets bästa ska i dessa beslut vara den viktigaste utgångspunkten. Särskild hänsyn ska tas till barnets behov av en bra kontakt med båda föräldrarna, och risken för att barnet far illa ska också särskilt vägas in.

Från den 1 juli 2021 har barnrättsperspektivet stärkts i dessa ärenden. Bland annat genom att barnet har rätt till information och att få komma till tals.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK)


Fakta: Tryggare hem för barn

Betänkandet “Tryggare hem för barn” överlämnades till regeringen den 20 januari. Utredningen föreslår bland annat ändringar i föräldrabalken som ska ge ett ökat skydd för barn i vårdnadstvister, när en förälder har utövat våld.

Utredningen anser inte att det är möjligt att i lagtext stoppa umgänge helt med en förälder. I stället föreslår den att det i lagtext bör förtydligas att "bedömningen av barnets bästa är en helhetsbedömning som ska ta sikte på omständigheterna för det enskilda barnet".

Utredarna betonar vikten av att domstolarna har kännedom om "vålds konsekvenser för barn och vilka behov ett barn kan ha efter en traumatisk upplevelse".

Källa: Utredningen SOU 2022:71

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!