Man åtalas – sköt med automatvapen mot polisen

En man i 55-årsåldern sköt med automatvapen mot polisen. Efter en jakt som pågick i flera timmar kunde mannen gripas – nu åtalas han misstänkt för mordförsök på tre poliser.

Polisens avspärrning norr om Alingsås där mannen jagades i skogen. Arkivbild.

Polisens avspärrning norr om Alingsås där mannen jagades i skogen. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2023-10-26 11:16

Händelsen utspelade sig i utkanten av Alingsås i våras. En tisdag vid lunchtid larmades polisen om en beväpnad man vid ett skogsparti.

När polisen anlände till platsen öppnade den nu åtalade mannen eld innan han försvann in i skogen. En omfattande sökinsats drogs igång med polishelikopter och hundpatrull.

I nästan tre timmar jagades mannen innan jakten tog slut vid ett bostadshus där mannen själv blev träffad i benet. Under hela händelseförloppet uppskattas mannen ha avlossat ett 40-tal skott.

Enligt assistentåklagare och biträdande förundersökningsledare Malin Knoop var det enbart tur som gjorde att utgången inte blev värre.

"Gärningsmannens agerande var mycket farligt ur flera perspektiv där marginalerna till dödlig utgång och andra stora skador var mycket små", säger hon i en kommentar.

Utöver mordförsök åtalas han även för synnerligen grovt vapenbrott och mordbrand eftersom lättantändlig ammunition avlossats ut i terrängen.

"Vi ser väldigt allvarligt på när poliser i sin yrkesutövning utsätts för beskjutning och hindras från att utöva sitt arbete. Kollegerna har fått så gott krisstöd vi kan förmå att ge efter händelsen", säger Klas Johansson, chef för polisregion Väst i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!