Man häktad för medhjälp till Emporiamord

En 40-årig man har häktats misstänkt för medhjälp till mordet på en 31-årig man i köpcentret Emporia i Malmö. Sedan tidigare sitter en 15-årig pojke häktad misstänkt för samma mord.

Sedan tidigare är en 15-årig pojke häktad som misstänkt för mordet på Emporia i Malmö. Arkivbild.

Sedan tidigare är en 15-årig pojke häktad som misstänkt för mordet på Emporia i Malmö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-08-30 08:12

Pojken är även misstänkt för mordförsök på en kvinna, men den brottsmisstanken riktas inte mot 40-åringen.

Kammaråklagare Michelle Stein begärde honom häktad misstänkt för mord, men rätten valde att häkta honom misstänkt för medhjälp till brottet.

– Det är en framgång för försvaret såklart, när det är en lindrigare rubricering. Men min klient förnekar brott oavsett rubricering, säger försvarsadvokaten Mats Pennander till TT.

"Misstag"

På grund av förundersökningssekretets kan Pennander inte säga så mycket mer om fallet, men han kallar gripandet av 40-åringen för ett "misstag".

– Min klient har inget med detta att göra, säger advokaten.

Den 40-årige mannen häktades i knappt tre veckor.

"Tingsrätten delade min bedömning att det fanns skäl att häkta mannen för att han inte ska kunna förstöra utredningen, fly eller fortsätta begå brott. Nu fortsätter utredningen med oförminskad styrka genom fortsatta förhör och tekniska undersökningar", säger åklagare Michelle Stein i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Det var den 19 augusti som en 31-årig man dog vid skjutningen och samtidigt skottskadades en kvinna, som råkade vara på platsen, svårt när gärningsmannen öppnade eld inne på köpcentrumet mitt i fredagsrusningen.

Koppling till kriminella miljön

Den 15-årige pojken greps kort efter dådet och har erkänt att han dödat den 31-årige mannen. Däremot nekade han under sin häktningsförhandling till mordförsök mot kvinnan och menade att det rör sig om vållande till kroppsskada.

Polisen meddelade tidigt i utredningen att mordet kan kopplas till den kriminella miljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!