Man hängdes i skog – tonåringar fälls för mord

En 26-årig man hittades i våras hängd i ett träd i en skogsdunge utanför Enköping. Nu döms fem tonåringar, varav fyra är bröder, för det makabra mordet. –Det har karaktären av en avrättning, säger Lars Holmgård, lagman vid Uppsala tingsrätt.

Rättens ordförande, lagmannen Lars Holmgård, vid en pressträff i Uppsala tingsrätt under onsdagen, efter att dom meddelats i det uppmärksammade mordet i Hjälstavikens naturreservat i mars i år.

Rättens ordförande, lagmannen Lars Holmgård, vid en pressträff i Uppsala tingsrätt under onsdagen, efter att dom meddelats i det uppmärksammade mordet i Hjälstavikens naturreservat i mars i år.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2023-11-29 10:03

Den äldsta brodern, i dag 19 år, döms till livstids fängelse för mord medan två 17-åriga bröder får fyra års sluten ungdomsvård för mord. Den yngste brodern och hans jämnåriga flickvän, båda 15 år vid mordet, döms till sluten ungdomsvård i tre år och sex månader för medhjälp till mord.

Alla ska även betala skadestånd till offrets anhöriga på drygt en halv miljon kronor vardera.

Utdraget förlopp

Mordet beskrivs av tingsrätten som en avrättning där offret lurats till en avlägsen plats, förts ut i skogen, tvingats lämna ifrån sig koder till mobil och bank-id och därefter hängts i ett träd.

– Detta är så pass utdraget, det är ett sådant enormt lidande för brottsoffret, och det finns en viss planering innan dessutom, säger rättens ordförande, lagman Lars Holmgård.

Det var den 1 april i år som 26-åringen hittades hängd i ett träd i en skogsdunge i Hjälstavikens naturreservat utanför Enköping. Mannen, hemmahörande i Stockholm, anmäldes försvunnen en vecka tidigare. Hans taxibil hittades övergiven 500 meter bort med taxametern påslagen.

Under tiden han var försvunnen såg polisen att pengar överfördes från hans konto till en av bröderna, vilket var hur man kom dem på spåren.

"Lång rad indicier"

Målet är ett så kallat indiciemål där det saknas direkt bevisning. Alla har nekat till brott och det finns inga vittnen till mordet.

Bevisningen består bland annat av chattar som visar hur flickan lockat offret till platsen, avlyssnade samtal, vittnesmål om vad de inblandade sagt till sina vänner samt chattkonversationer mellan de inblandade före och efter händelsen.

Dessutom har tre av bröderna inför mordet köpt ett likadant rep som offret hittades hängd med.

– En av de åtalades dna påträffas på repet. En annan del från samma rep påträffas i en annan av de tilltalades hem, säger Holmgård.

Offrets tillhörigheter återfanns vid husrannsakan hos flera av de åtalade.

Förde över pengar

Enligt rätten har den yngsta brodern och flickvännen varit med när mannen kommit till platsen, men därefter lämnat och inte varit med vid mordet.

Motivet är enligt åklagare och tingsrätt hämnd för en påstådd våldtäkt som offret enligt flickan utsatt henne för. Huruvida hon utsattes för en våldtäkt hann aldrig utredas och rätten har inte bedömt tillförlitligheten i anmälan hon gjorde till polisen en månad före mordet.

– Vi kan konstatera att hennes berättelse är att hon uppfattat det som att hon utsatts för våldtäkt sommaren 2022. Vad som har hänt där har inte varit en egentlig fråga i målet, säger Lars Holmgård.

Åklagare Moa Blomqvist är nöjd med domen och konstaterar att man i stort gått på åklagarnas linje. Det enda som skiljer sig från deras yrkande är att de två yngsta inte döms för mord utan för medhjälp.

– Där har tingsrätten gjort en annan bedömning. Vi har gjort bedömningen att de har deltagit på ett sätt att de är fullt ut medgärningsmän, säger hon.

Advokat Stefan Wallin som försvarar en av 17-åringarna säger att hans klient är besviken.

– Han har nekat hela tiden, och gör det fortfarande. Han beklagar att målsäganden har dött men anser sig inte ha någon skuld till det, säger Wallin till UNT.

Här, på en höjd i en skog i Hjälstavikens naturreservat, hittades det 26-årige offret hängd i ett träd. Bild ur polisens förundersökning. Arkivbild.
Här, på en höjd i en skog i Hjälstavikens naturreservat, hittades det 26-årige offret hängd i ett träd. Bild ur polisens förundersökning. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!