Man hĂ€ngdes i skog – tonĂ„ringar fĂ€lls för mord

En 26-Ă„rig man hittades i vĂ„ras hĂ€ngd i ett trĂ€d i en skogsdunge utanför Enköping. Nu döms fem tonĂ„ringar, varav fyra Ă€r bröder, för det makabra mordet. –Det har karaktĂ€ren av en avrĂ€ttning, sĂ€ger Lars HolmgĂ„rd, lagman vid Uppsala tingsrĂ€tt.

RÀttens ordförande, lagmannen Lars HolmgÄrd, vid en presstrÀff i Uppsala tingsrÀtt under onsdagen, efter att dom meddelats i det uppmÀrksammade mordet i HjÀlstavikens naturreservat i mars i Är.

RÀttens ordförande, lagmannen Lars HolmgÄrd, vid en presstrÀff i Uppsala tingsrÀtt under onsdagen, efter att dom meddelats i det uppmÀrksammade mordet i HjÀlstavikens naturreservat i mars i Är.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2023-11-29 10:03

Den Àldsta brodern, i dag 19 Är, döms till livstids fÀngelse för mord medan tvÄ 17-Äriga bröder fÄr fyra Ärs sluten ungdomsvÄrd för mord. Den yngste brodern och hans jÀmnÄriga flickvÀn, bÄda 15 Är vid mordet, döms till sluten ungdomsvÄrd i tre Är och sex mÄnader för medhjÀlp till mord.

Alla ska Àven betala skadestÄnd till offrets anhöriga pÄ drygt en halv miljon kronor vardera.

Utdraget förlopp

Mordet beskrivs av tingsrÀtten som en avrÀttning dÀr offret lurats till en avlÀgsen plats, förts ut i skogen, tvingats lÀmna ifrÄn sig koder till mobil och bank-id och dÀrefter hÀngts i ett trÀd.

– Detta Ă€r sĂ„ pass utdraget, det Ă€r ett sĂ„dant enormt lidande för brottsoffret, och det finns en viss planering innan dessutom, sĂ€ger rĂ€ttens ordförande, lagman Lars HolmgĂ„rd.

Det var den 1 april i Är som 26-Äringen hittades hÀngd i ett trÀd i en skogsdunge i HjÀlstavikens naturreservat utanför Enköping. Mannen, hemmahörande i Stockholm, anmÀldes försvunnen en vecka tidigare. Hans taxibil hittades övergiven 500 meter bort med taxametern pÄslagen.

Under tiden han var försvunnen sÄg polisen att pengar överfördes frÄn hans konto till en av bröderna, vilket var hur man kom dem pÄ spÄren.

"LĂ„ng rad indicier"

MÄlet Àr ett sÄ kallat indiciemÄl dÀr det saknas direkt bevisning. Alla har nekat till brott och det finns inga vittnen till mordet.

Bevisningen bestÄr bland annat av chattar som visar hur flickan lockat offret till platsen, avlyssnade samtal, vittnesmÄl om vad de inblandade sagt till sina vÀnner samt chattkonversationer mellan de inblandade före och efter hÀndelsen.

Dessutom har tre av bröderna inför mordet köpt ett likadant rep som offret hittades hÀngd med.

– En av de Ă„talades dna pĂ„trĂ€ffas pĂ„ repet. En annan del frĂ„n samma rep pĂ„trĂ€ffas i en annan av de tilltalades hem, sĂ€ger HolmgĂ„rd.

Offrets tillhörigheter Äterfanns vid husrannsakan hos flera av de Ätalade.

Förde över pengar

Enligt rÀtten har den yngsta brodern och flickvÀnnen varit med nÀr mannen kommit till platsen, men dÀrefter lÀmnat och inte varit med vid mordet.

Motivet Àr enligt Äklagare och tingsrÀtt hÀmnd för en pÄstÄdd vÄldtÀkt som offret enligt flickan utsatt henne för. Huruvida hon utsattes för en vÄldtÀkt hann aldrig utredas och rÀtten har inte bedömt tillförlitligheten i anmÀlan hon gjorde till polisen en mÄnad före mordet.

– Vi kan konstatera att hennes berĂ€ttelse Ă€r att hon uppfattat det som att hon utsatts för vĂ„ldtĂ€kt sommaren 2022. Vad som har hĂ€nt dĂ€r har inte varit en egentlig frĂ„ga i mĂ„let, sĂ€ger Lars HolmgĂ„rd.

Åklagare Moa Blomqvist Ă€r nöjd med domen och konstaterar att man i stort gĂ„tt pĂ„ Ă„klagarnas linje. Det enda som skiljer sig frĂ„n deras yrkande Ă€r att de tvĂ„ yngsta inte döms för mord utan för medhjĂ€lp.

– DĂ€r har tingsrĂ€tten gjort en annan bedömning. Vi har gjort bedömningen att de har deltagit pĂ„ ett sĂ€tt att de Ă€r fullt ut medgĂ€rningsmĂ€n, sĂ€ger hon.

Advokat Stefan Wallin som försvarar en av 17-Äringarna sÀger att hans klient Àr besviken.

– Han har nekat hela tiden, och gör det fortfarande. Han beklagar att mĂ„lsĂ€ganden har dött men anser sig inte ha nĂ„gon skuld till det, sĂ€ger Wallin till UNT.

HÀr, pÄ en höjd i en skog i HjÀlstavikens naturreservat, hittades det 26-Ärige offret hÀngd i ett trÀd. Bild ur polisens förundersökning. Arkivbild.
HÀr, pÄ en höjd i en skog i HjÀlstavikens naturreservat, hittades det 26-Ärige offret hÀngd i ett trÀd. Bild ur polisens förundersökning. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!