Man lurad och avrättad – fyra får livstid

Mannen lurades till en adress i centrala Huddinge och sköts sedan ihjäl med flera skott på nära håll. Nu döms fyra män till livstids fängelse för mordet, som beskrivs som en ren avrättning. Men teorier om kopplingar till turkiska staten och kurdiska PKK har inte kunnat beläggas, enligt domstolen.

Polisbilar på platsen där en man sköts ihjäl i Huddinge söder om Stockholm i november 2021. Arkivbild.

Polisbilar på platsen där en man sköts ihjäl i Huddinge söder om Stockholm i november 2021. Arkivbild.

Foto: Pontus Altin/TT

Brott2023-05-22 11:05

Det var söndagskvällen den 28 november 2021 som mannen hittades död i ett bostadsområde i centrala Huddinge, efter larm om flera höga smällar. Senare konstaterades att mannen hade skjutits ihjäl på nära håll med flera skott från en automatkarbin.

Sex män åtalades i mars i år för att tillsammans och i samförstånd ha genomfört mordet.

Domstolen anser det dock endast vara bevisat att fyra av dem har gjort sig skyldig till en sådan inblandning att de ska dömas för mordet.

Inget säkert motiv

"Mordet har föregåtts av noggrann planering där 47-åringen har lurats till platsen där han mördades. Det har varit fråga om en ren avrättning av en obeväpnad och intet ont anande person. Straffet kan därför inte bli annat än fängelse på livstid", säger rättens ordförande Göran Nilsson, enligt ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

Det är bland annat utrett att mannen strax före mordet fick ett sms med adressen till platsen där han senare mördades. Sms:et har kunnat kopplas till de dömda.

I rapporteringen om mordet har det även funnits uppgifter om kopplingar till den kurdiska terrorklassade organisationen PKK samt den turkiska staten. Södertörns tingsrätt skriver dock att man inte har kunnat slå fast något säkert motiv för mordet.

Enligt åklagare Mats Ihlbom är man ganska säker på att mordet i Huddinge har koppling till ett tidigare mordförsök i Farsta i södra Stockholm. Ihlbom leder även den utredningen och säger att målsägaren i Farstamålet har kända kopplingar till PKK.

– Därför har vi haft vissa tankar om Turkiets inblandning i mordförsöket, initialt.

Även mannen som blev mördad i Huddinge har kopplingar till PKK, enligt tingsrättsdomen.

Tre utvisas till Turkiet

Åklagaren har skickat en begäran om rättshjälp till Turkiet gällande mordförsöket i Farsta, men har inte fått något svar. Bland de misstänkta i Farstaärendet finns även personer som döms för Huddingemordet.

– Det är som domstolen skriver i sin dom, vi är ganska säkra på att mordförsöket har en koppling till mordet, men vad det egentligen är som gör att man mördar vår målsägare har vi inte kunnat klarlägga, säger Ihlbom.

Tre av de män som nu döms är turkiska medborgare och ska även utvisas ur Sverige på livstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!