Man sköts av polis i Östhammar

En man barrikaderade sig under natten i en bostad i Östhammar och avlossade flera skott. Polisen besvarade med att skjuta tillbaka och mannen träffades av polisens skott. Mannen är misstänkt för mordförsök.

Polisen larmades på torsdagskvällen till ett bostadshus i Östhammars kommun efter uppgifter om skottlossning i en lägenhet. Arkivbild.

Polisen larmades på torsdagskvällen till ett bostadshus i Östhammars kommun efter uppgifter om skottlossning i en lägenhet. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Brott2022-12-30 01:20

Det var vid 22-tiden på torsdagen som boende i ett lägenhetshus i Östhammars kommun larmade om att deras granne sköt i sin bostad. Polisen försökte under kvällen och natten få mannen att lägga ner skjutvapnet och lämna bostaden.

– När polisen kommer dit avlossas flera skott. Polisen besvarar skjutningen och mannen träffas av polisens skott, säger Kristoffer Sahlin, som är åklagare vid åklagarkammaren i Uppsala.

Mannen har avlossat flera skott inifrån bostaden, men det går inte att säga exakt varför han har skjutit eller vilka risker som skotten inneburit, skriver polisen på sin hemsida. Motivet är också oklart och polisen och åklagaren är förtegen om detaljerna.

– Det finns viss information om varför han skjutit, men jag vill inte gå in på det, säger Johan Thalberg, presstalesperson på polisen region Mitt.

Polis sköt mot bostaden

Vid 05:15-tiden gick mannen självmant och utan vapen ut ifrån bostaden och kunde då gripas av polisen. När han kom ut ifrån bostaden var han skadad och blev därför omhändertagen av ambulanspersonal som redan var på plats. Mannen är förd till sjukhus.

Mannen, som är i 30-årsåldern, är gripen misstänkt för försök till mord. Under fredagen kommer polisen genomföra flera utredningsåtgärder på brottsplatsen.

– Tekniker är på plats och de ska undersöka bostaden. Men inget vapen har tagits i beslag, säger Kristoffer Sahlin, som är åklagare vid åklagarkammaren i Uppsala.

Kom ut själv

– Han skjuter flera skott mot bostaden och det är inte klart vilken risk det inneburit, därav rubriceringen. Rubriceringen kan ändras. Men nu pågår en förundersökning om försök till mord, säger Johan Thalberg.

Enligt de uppgifter som polisen har är det endast mannen som befunnit sig i lägenheten, men polisen utesluter inte att det kan varit andra där. Det finns dock inga uppgifter om att någon annan person har kommit till skada vid händelsen.

– Mannen kom ut själv. När polisen går in i lägenheten är ingen där. Sen om det befunnit sig folk där under natten får utredningen visa, säger Johan Thalberg.

De boende i husets övriga lägenheter och i intilliggande fastigheter har evakuerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!