Många elsparkcyklister fick böter vid slottet

På bara en halvtimme bötfällde polisen 14 elsparkcyklister vid en kontroll på Skeppsbron i Stockholm. Paråkning var det vanligaste brottet, i flera fall var det det vuxna som skjutsade barn utan hjälm.

Att åka två på elsparkcykel är förbjudet. Det var det vanligaste brottet när polisen bötfällde lagbrytare på Skeppsbron vid kungliga slottet. Arkivbild.

Att åka två på elsparkcykel är förbjudet. Det var det vanligaste brottet när polisen bötfällde lagbrytare på Skeppsbron vid kungliga slottet. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2021-07-21 19:21

"Det är ett märkligt fenomen. Man inte bara struntar i förbudet att skjutsa, utan bortser även helt från säkerheten. På cykel är det en självklarhet med både barnstol och hjälm, men på elsparkcyklar är det säkerhetstänket som bortblåst", säger Fredrik Ehrström, yttre befäl vid polisen på Södermalm, i ett pressmeddelande.

Den som skjutsar på elsparkcykel får 500 kronor i böter och hamnar i belastningsregistret under fem år.

Under kontrollen, som skedde nedanför kungliga slottet på tisdagen, var det också flera som körde mot rött. Där är bötesbeloppet högre, 1 500 kronor.

Enligt polisen är fler kontroller att vänta framöver. Antalet elsparkcyklar ökar varje år och man konstaterar att många av förarna av elsparkcyklarna inte följer trafikreglerna. "Trafiksäkerhetsarbetet är prioriterat av polisen oavsett om det sker på bilvägar, trottoarer eller cykelbanor", står det i pressmeddelandet.

Fakta: Regler för elsparkcyklar

En elsparkcykel klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim. Överstiger fordonet 20 km/tim gäller helt andra regler.

Det är inte tillåtet att skjutsa på elsparkcykeln.

Barn under 15 år måste bära hjälm.

Fordonet ska vara utrustat med broms och ringklocka.

Vid mörkerkörning ska fordonet ha reflexer och belysning fram och bak.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!