Många fler anmälda investeringsbedrägerier

De polisanmälda investeringsbedrägerierna ökar kraftigt. Antalet i augusti var det högsta sedan brottstypen började registreras separat för tre år sedan. Och även i höst fortsätter bedrägerierna i landet.

Många investeringsbedrägerier polisanmäls i Sverige. Arkivbild.

Många investeringsbedrägerier polisanmäls i Sverige. Arkivbild.

Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Brott2022-11-02 18:22

Under första halvåret i år har investeringsbedrägerierna legat relativt jämnt med 150–177 polisanmälningar per månad, enligt Stöldskyddsföreningen (SSF). Men nu syns en kraftig ökning där anmälningarna gått från 158 i juli till 279 i augusti, det högsta antalet sedan investeringsbedrägerierna började registreras för sig 2019.

Ofta använder bedragarna investeringar i kryptovaluta för att lura de som vill tjäna pengar sina besparingar.

Gör hemläxan

"Innan man bestämmer sig för att investera, se till att göra hemläxan. Kontrollera om företaget förekommer på Finansinspektionens varningslista och låt aldrig någon fjärrstyra din dator", säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid SSF, i ett pressmeddelande.

Vanligen utger sig bedragarna för att representera ett värdepappersbolag. Offret får ett konto där de kan köpa och sälja kryptovaluta eller värdepapper.

Investeringen ser oftast ut att växa och många uppmanas att satsa mer pengar. Men i verkligheten är alla pengar borta direkt. Förövarna erbjuder sig också att utföra banktjänster genom att fjärrstyra din dator. Tillåter du detta kan bedragaren föra över pengar eller ta nya lån i ditt namn.

Två nya fall

I veckan har nu två personer bosatta i Jämtlands län polisanmält att de blivit av med totalt drygt 400 000 kronor i olika bedrägerier, skriver ÖP på onsdagen.

En man i 70-årsåldern övertalades via telefon att investera i bitcoin. Han satsade totalt 350 000 kronor, pengar som nu är borta.

En kvinna i 25-årsåldern lockades via en annons på nätet att investera 250 dollar (cirka 2 700 kronor) i något som skulle ge god avkastning. Hon hann därefter lägga in ytterligare 50 000 kronor innan hon insåg att hon att blivit lurad.

Fakta: Så skyddar du dig

Om det verkar för bra för att vara sant är det nästan alltid så, var skeptisk.

Kolla upp företaget hos Finansinspektionen innan du investerar, gör aldrig affärer med företag du inte känner till.

Lämna aldrig ut privata uppgifter eller bankuppgifter, låt aldrig någon fjärrstyra din dator.

Betala aldrig mer pengar för att få tillbaka det du har förlorat.

Polisanmäl alltid investeringsbedrägerier, inklusive försök till investeringsbedrägerier.

Källa: SSF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!