Manifest och brottsplan föregick skolattack

Femtonåringen bakom skolattacken i Eslöv hade nedtecknat både ett manifest och en brottsplan. Maskerad, beväpnad med kniv och iklädd "stridsliknande" kläder gick han till skolan och tillfogade en lärare livshotande skador – och allt livesändes på nätet.

Det var den 19 augusti som läraren attackerades på Källebergsskolan i Eslöv. Arkivbild.

Det var den 19 augusti som läraren attackerades på Källebergsskolan i Eslöv. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-10-15 06:56

Det var ett hatbrott, anser åklagare Pernilla Nilsson, som åtalat pojken för mordförsök på läraren och grovt olaga hot mot 19 personer på skolan och därtill grovt hot mot en polis. Brottsplanen hade pojken skickat vidare till en kompis strax före dådet. Det en och en halv sida långa manifestet hade han delat med både vänner på nätet och kompisar i verkliga livet.

Tidigare hade pojken dessutom gått omkring med hakkorsbindel och blivit anmäld för brott mot knivlagen. Hade skoldådet kunnat förhindras?

– Det är alltid lätt att vara efterklok, säger åklagaren, som inte vill besvara den frågan med ett rakt ja.

– Men det har förekommit saker som varit oroväckande, tillägger Pernilla Nilsson.

TT: Fanns det många signaler om att det var på väg att hända?

– Det är inte så att han har pratat och skrivit om det här i flera månader. Det har varit tankar och sedan har tankarna blivit mer och mer verkliga och till slut har det här inträffat, säger Pernilla Nilsson.

Livesände brottet

TT: Har han ingått i en grupp med gemensam agenda?

– Han har varit med på olika chattforum där han har uttryckt åsikter, där det har funnits personer som i vissa delar har delat hans åsikter, men det finns inget i utredningen som visar att han har varit med i något slags förening eller grupp på det viset, säger åklagaren.

Tonårspojken filmade själv händelsen och allt livesändes på nätet, men enligt åklagaren har bara ett fåtal personer tagit del av sändningen. Polisen kunde snabbt efter gripandet se till att den togs bort.

Pojken har hävdat att han var i ett psykotiskt tillstånd när han gick till sin skola i Eslöv och attackerade läraren med en 17 centimeter lång tvåeggad kniv den 19 augusti.

Nu åtalas pojken för försök till mord på läraren, grovt olaga hot mot elever och skolpersonal samt grovt hot mot tjänsteman, vilket skedde i samband med gripandet av pojken. Enligt stämningsansökan riktade pojken då sin pistolattrapp mot en polis och sade att han skulle skjuta honom.

TT: Var det risk för att många fler skulle bli skadade?

– Utredningen visar att han inte ville gå till angrepp mot fler, säger Pernilla Nilsson.

Hon säger också att det inte var utvalda elever eller lärare som hotades av pojken, utan de som råkade komma i hans väg.

Inspirerad av andra skolattacker

Bevisläget är gott, konstaterar åklagaren, som själv sammanfattar det som hände så här:

"Utredningen visar att pojken har begett sig till skolan tidigt på morgonen. Där han har maskerat sig, bytt om till stridsliknande kläder och beväpnat sig med knivar och pistolliknande föremål. Han har sedan gått in i skolan och nästan omedelbart attackerat läraren med en kniv. Efter attacken har han hotat elever och personal med sina vapen. I samband med polisens ingripande har han hotat en polisman",

Enligt åklagaren var gärningen planerad – men inget talar för att den var planerad mot just läraren personligen. Utredningen har även visat att han varit inspirerad av andra skolattacker och andra massakrer i Sverige och runt om i världen, menar hon.

Bland bevisen finns bland annat pojkens dator, där filmer från andra attacker gentemot skolor enligt åtalet ska ha hittats.

Psykotiskt tillstånd?

15-åringen ska ha satt i gång skolans brandlarm under dådet, men tack vare att en anställd på skolan varnat om dådet stannade flertalet elever kvar och låste in sig i klassrummen.

Tonåringen har alltså hävdat att gärningen begicks under ett psykotiskt tillstånd. Den första rättspsykiatriska undersökningen som blev klar tidigare i höstas visar att 15-åringen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning – och kanske fortfarande gör det, enligt rättsläkarintyget som lämnats till tingsrätten i Lund. Rättsläkarna förordar en större undersökning.

Pojkens försvarsadvokat vill inte uttala sig i nuläget. Målsägandebiträde Henrik Johnsson, som i rättegången ska företräda många unga skolelever som blivit hotade, säger att det framgår att händelsen varit en "tragedi för alla inblandade".

TT: Hur mår dina klienter nu?

– Det är klart att en sådan här händelse – i en miljö där man normalt känner sig trygg och så händer något sådant här – det är klart att det här påverkar. De har varit utsatta för ett trauma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!