Hösten 2020 drabbades ett lettiskt fartyg av ett maskinhaveri utanför Gotland. Kustbevakare som skickades ut till fartyget fick en känsla av att något inte stod rätt till ombord, men kunde inte styrka brott.
Fartyget släpptes iväg, men när det visade sig att det tidigare figurerat i brottsutredningar skärptes misstankarna. Kustbevakningen tog kontakt med danska och nederländska myndigheter som följde den vidare färden över Östersjön och ut i Nordsjön.
Misstänkte narkotikasmuggling
– Där slutade vår roll i det hela, men vi har fått löpande återkoppling från utländska kollegor, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.
Kustbevakningen uppger på sin hemsida att hypotesen initialt varit att fartyget skulle användas för narkotikasmuggling till ett nordiskt land, men efter en "märklig färd" hamnade fartyget i Belgien – för att därefter ta sikte på de brittiska öarna.
Två veckor efter det svenska larmet bordades fartyget av brittiska myndigheter utanför engelska östkusten. Gömda i lastutrymmet påträffades 69 albanska migranter.
Tjänade tolv miljoner
Besättningen greps och den 21 december förra året dömdes fyra män till fängelsestraff på mellan sju och tio år för människosmuggling.
Enligt brittiska BBC hade samtliga passagerare betalat 15 000 pund för resan, vilket innebär en förtjänst på motsvarande över tolv miljoner kronor för smugglarna.
– Den här händelsen är ett exempel på vikten av att myndigheter delar information med varandra. Det leder ofta till ingenting alls, men ibland – som i det här fallet – kan det göra det, säger Valdemar Lindekrantz.