I september greps en man i Uppsala misstänkt för över 20 köttstölder. Enligt polisen är det inte ovanligt att folk sätter i system att stjäla kött som sedan säljs vidare restauranger. Myndighetens presstalesperson Jonas Eronen sade då till UNT att när priserna på kött går upp – riskerar även köttstölderna att öka. Något flera mataffärer i Uppsala nu vittnar om, enligt tidningen.
– Stölderna har verkligen eskalerat senaste året. Småstölder har vi nästan på daglig basis. Och de större stölderna är någon gång i månaden där vi upptäcker att någon har varit inne och tagit väldigt mycket, säger Andreas Selsborg, butikschef på Willys i Uppsala, till UNT.
Även på andra håll i landet låses kött in. På Lidl i Tranås till exempel, valde butikspersonalen att plocka bort dyrt kött från kyldiskarna efter åtskilliga stölder under hösten, skriver Tranås tidning.
Enligt butiken handlar det om stölder kring 10 000 kronor per tillfälle.