I skottlossningen den 19 augusti blev en kvinna svårt skadad. Därför döms 16-åringen också för mordförsök. Han döms även för att ha utsatt andra människor, som var nära att träffas av kulor, för fara.
"Redan det mord som 16-åringen döms för har ett straffvärde som motsvarar fängelse på livstid. Därutöver döms han för annan mycket allvarlig brottslighet. Det är därför inte aktuellt med kortare straff än fyra år vilket är maxstraffet för sluten ungdomsvård", säger chefsrådman Lennart Strinäs i ett pressmeddelande.
16-åringen döms också att betala skadestånd på sammanlagt 866 000 kronor.
Hamnade mittemellan
Kvinnan som blev skjuten i ryggen är bosatt i Norge, men var på besök i Malmö och råkade just denna eftermiddag befinna sig på Emporia, där hon hamnade mellan 16-åringen och den gängledare som var hans måltavla.
16-åringen har uttryckt ånger för att hon skadades, men domstolen anser att den drogpåverkade tonåringen som saknade skjutvana, måste ha insett att det fanns risk för att hon skulle träffas. I den delen döms han därför för mordförsök.
Åklagaren har hävdat att även kvinnans son och pojkvän utsattes för mordförsök, men eftersom de inte träffades av skott bedömer domstolen detta som framkallande av fara för annan.
Han döms också för samma brott mot ytterligare fyra personer, som befann sig så nära skottlinjen att det var risk för att de skulle kunna ha dödats eller skadats allvarligt.
Var på rymmen
Under rättegången, som hållits bakom stängda dörrar, har 16-åringen hävdat att han utförde brottet på eget initiativ, som en hämnd för att han blivit lurad i en narkotikaaffär, och att inga andra personer var inblandade. Detta menar Malmö tingsrätt är en "uppenbar efterhandskonstruktion".
Vid tidpunkten för mordet var 16-åringen, då 15 år, på rymmen från ett Sis-hem. Han hade varken pengar eller mobiltelefon och var därför helt beroende av andra personer för att ha någonstans att bo, få mat och kunna skaffa fram ett vapen, konstaterar domstolen.
Det är också bevisat att han kom till Emporia tillsammans med en annan man.
Sju personer sitter häktade som misstänkta för inblandning och enligt åklagaren väntas åtal för dem senare i höst.
Hårdare än praxis
Försvarsadvokat Johan Fernvall konstaterar att domstolen har dömt hårdare än vad som är praxis, vilket är max tre års sluten ungdomsvård.
– Jag menar att man i vart fall inte borde ha överskridit vad som dömts ut i liknande ärenden, men nu gjorde man det.
Själv har han under rättegången argumenterat för en ännu kortare påföljd, drygt två år, men det är ändå inte säkert att domen kommer att överklagas.
– Jag konstaterar att tingsrätten har gått på försvarets linje i många frågor, exempelvis i skadeståndsdelen, dock inte när det gäller påföljden.