Misstanken: 16-åringen utförde mordet ensam

Tre personer har anhållits – och sedan släppts – i utredningen om en 15-årig pojkes död i Alingsås. Kvar i utredningen finns den 16-åring som sitter häktad misstänkt för mord. –I dagsläget så har vi ingenting som talar för någon ytterligare gärningsman, säger åklagaren Andreas Ekengren.

Ytterligare en person som har varit misstänkt i utredningen efter att en 15-åring hittats död i Säveån i Alingsås har släppts på fri fot. Arkivbild.

Ytterligare en person som har varit misstänkt i utredningen efter att en 15-åring hittats död i Säveån i Alingsås har släppts på fri fot. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott2023-10-09 09:44

Det var på måndagen förra veckan som den 15-årige pojken försvann från sitt hem i Alingsås. Han anmäldes försvunnen på tisdagen, och en stor sökinsats pågick under veckan i trakten.

På söndagskvällen hittades pojken död i Säveån.

Flera personer har anhållits misstänkta för inblandning i ärendet men samtliga har släppts. Senast en person som suttit anhållen misstänkt för grovt skyddande av brottsling, som släpptes på måndagsmorgonen efter ett nytt förhör, vilket Göteborgs-Posten först rapporterade om.

– Jag bedömer att misstanken mot honom har försvagats och har därför satt honom på fri fot, säger kammaråklagare Andreas Ekengren till TT.

"Bevisläget har försvagats"

Samtliga tre personer som nu är släppta är dock fortsatt misstänkta.

– De är inte avförda från utredningen. Det är något vi kommer att titta på, men min bedömning är att bevisläget mot samtliga har försvagats.

En huvudmisstänkt kvarstår i utredningen, en 16-årig pojke som sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. De båda pojkarna träffades dagen då 15-åringen försvann och var bekanta med varandra sedan tidigare.

Polisen utreder brett om det kan finnas fler inblandade, men just nu pekar utredningen på den häktade 16-åringen som ensam misstänkt.

– I dagsläget så har vi ingenting som talar för någon ytterligare gärningsman, säger Andreas Ekengren.

Förnekar brott

16-åringen själv förnekar brott. I förhör har han lämnat en berättelse kring vad som ska ha hänt den aktuella kvällen, men Andreas Ekengren är förtegen kring händelseförloppet.

Det har inte heller framkommit något "uppenbart motiv", enligt åklagaren.

– Det är något vi tittar på och försöker gräva djupare i, säger han.

TT: Skulle det kunna försvaga möjligheten till ett eventuellt åtal framöver?

– Det skulle jag inte säga. Motivbild är såklart intressant, men det är bevisningen och agerandet som är det väsentliga, säger Andreas Ekengren och tillägger:

– Jag är ganska övertygad om att man under utredningens gång kommer att kunna klarlägga vad som ligger bakom det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!