Misstanken: Flickan inlåst, slagen och förgiftad

Fallet med en sjuårig flicka i Skåne som misstänks ha förgiftats med ättika väcker starka känslor. Barnet är omhändertaget – men kommer att få men för livet. –Det är mycket svårt, säger åklagare och förundersökningsledare Ingegerd Jigin om det uppmärksammade fallet.

Det är till akutmottagningen i Lund den sjuåriga flickan kommer med allvarliga skador natten till julafton förra året. Arkivbild.

Det är till akutmottagningen i Lund den sjuåriga flickan kommer med allvarliga skador natten till julafton förra året. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson / TT

Brott2023-04-04 10:07

Det är natten till julafton när en svårt skadad liten flicka dyker upp på akuten i Lund. Hon hade fått i sig frätande ättika hemma hos familjen.

Flera skador upptäcks på hennes kropp. Hon är undernärd, har hjärt- och leversvikt och är i allmänt mycket dåligt skick.

Men hon lever.

Flera skador

Misstankarna riktas mot föräldrarna, som har häktats misstänkta för synnerligen grov misshandel, misshandel samt olaga frihetsberövande.

– Det är på sannolika skäl, uppger Ingegerd Jigin för TT och tillägger att utredningen som pågår för fullt är komplex.

– Misstanken består ju i att föräldrarna har tillfört förmodligen ättika. Och vi misstänker också att hon varit inlåst i hemmet.

– De är också misstänkta för att ha slagit henne för hon har gamla skador.

Flickans hälsostatus vill åklagaren inte kommentera, mer än att hon uppges vara "talbar".

– Vi pratar med henne successivt.

"Flickan mår i nuläget under omständigheterna bra", skriver flickans biträde i ett mejl till TT.

"Inte undersökt på det viset"

I februari och mars har misstankarna mot föräldrarna – som nekar till brott – stärkts och vuxit, uppger lokala medier. Enligt mannens försvarsadvokat Anders Elvingsson finns en alternativ förklaring till flickans skador.

– Ja, det finns det men jag kan inte gå in på det, säger han till TT.

– Jag vill inte gå in på vad min klient säger utöver det. Jag tycker det är för tidigt i det här läget med att gå ut med hans inställning. Men han förnekar.

Det förekommer även uppgifter om att modern skulle lida av en allvarlig psykisk störning, enligt Sydsvenskan/HD, som hänvisar till handlingar från förvaltningsrätten.

– Jag kan bara dementera att det finns någon psykisk störning, säger kvinnans försvarsadvokat Ebba Gerleman till TT.

Uppgiften om en störning kan åklagare Ingegerd Jigin inte heller gå i god för.

– Jag vet ej var man fått de uppgifterna ifrån. Hon är inte undersökt på det viset, säger hon och fortsätter:

– När jag har träffat mamman, så ger hon inget intryck av att sakna någon verklighetsförankring.

Barnen omhändertas

Parallellt med förundersökningen pågår ett socialtjänstärende. Familjen, som bor i en skånsk kommun, har sex barn och samtliga är nu omhändertagna.

I förvaltningsrättens tidigare dom rörande omhändertagande framträder bilden av utsatthet tydligt. Modern erkänner missbruk, och det förekommer brister i omsorgen av de sex barnen – även om det saknas uppgifter om att något annat barn i familjen, utöver sjuåringen – har utsatts för misshandel.

Enligt förvaltningsrätten påstår föräldrarna vidare att den sjuåriga flickan lider av en hjärnskada och självskadebeteende samt att hon "av misstag på natten fått i sig ättikssprit, som ställts på torktumlaren för att ta bort dålig lukt."

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en missvisande formulering var uppgifterna om mammans psykiska tillstånd kom ifrån.

Fakta: Det här rör saken

Natten till julafton tas flickan, som är sju år, in för vård akut på sjukhuset i Lund.

Flickan beskrevs som döende, hade hjärt- och leversvikt och var i allmänt mycket dåligt skick.

Misstanken är bland annat att flickan fått i sig frätande ättika hemma hos familjen, som bor i en skånsk kommun och som har flera barn.

Det finns även en misstanke om att flickan blivit slagen och instängd i perioder.

Alla barn i familjen har nu omhändertagits efter en dom i förvaltningsrätten.

Föräldrarna sitter häktade och misstänks på sannolika skäl för synnerligen grov misshandel 23-24 december 2022, misshandel april 2020 till juni 2022 samt olaga frihetsberövande till och från under december 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!